'Kazdağı hesap hatalarını affetmiyor'

Küçükkuyu'daki sel bilançosunun ardından Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği açıklama yaparak,'Doğa bizi haklı çıkardı' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çanakkale'nin Ayvalık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde iki gün önce yaşanan sağanak yağmurun meydana gelen taşkında 70 iş yerini su basarken 25'i küçükbaş 26 hayvan ile belediye barınağındaki 15 köpek telef oldu.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği konuyla ilgili bugün bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Bu bir kader değil. Kabahat doğada değil öneri ve uyarılara kulak tıkayan ilgili ve yetkili kuruluşlardadır" denildi.

'DERELERİ BETON DUVARA ALMAK ÇÖZÜM DEĞİL'

14 Ocak'ta, sağanak yağmur ve Kazdağları'nda biriken karların erimesiyle Küçükkuyu Beldesi'nde bulunan Ilıca Deresi ve Mıhlı Çayı taştı. Taşkınlar nedeniyle beldedeki cadde ve sokaklar adeta dereye döndü. İşyerleri ve bazı yazlıklar ile ahır ve ağıllarda su baskınları yaşandı. Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, "Taşkınlar nedeniyle 70 işyerini su bastı. 25 küçükbaş ve 1 büyükbaş hayvan ile belediyenin hayvan barınağındaki 15 köpek telef oldu" şeklinde açıklama yapmıştı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de bu gün bir açıklama yaparak, "Doğayı, Kazdağı’nı hafife alıp binlerce yılda oluşarak var olanı dizginlemeye, Ilıca deresini 'ıslah' etmeye çalışanlar iyileştirme değil Küçükuyu'nun başına dert açtılar" dedi. Dernek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hatırlarsınız, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak Küçükkuyu Belediyesi, DSİ ve Kaymakamlık nezdinde daha önce çeşitli girişimlerde bulunmuş, Karayolu köprüsü genişletme çalışmasının dere ıslahından önce yapılması gerektiğini ve ıslah projesinin ekosisteme uygun bir şekilde revize edilmesini önermiştik. 'Dereleri beton duvara almak çözüm değil', 'ağaç kesmek doğru değil' demiştik. Çabalarımız sonuçsuz kalmış, onlarca çınar ağacı da kesilmişti. Dere yatakları on binlerce yılda oluşuyor. Doğal ortamın topoğrafyası, bitki örtüsünün yoğunluğu, bölgenin yağış özellikleri ve doğal engeller belirliyor dere yataklarının oluşumunu. Zeminin özellikleri, denize kavuşmak için düze indiğinde oluşan taşma alanlarının yapısı önem kazanıyor. Bütün bunları dikkate almadan yapılan 'betonlama' faaliyetleri ile dereler asla ıslah edilmiş olmuyor. Dere tabanlarını betonlayıp, iki yakasını da taş duvarlarla çevrelemekle yapılan "ıslah" projelerinin yanlışlığı daha ilk yoğun yağışta geri dönüyor. Doğa, Kazdağı hesap hatalarını asla affetmiyor.”

'KABAHAT KULAK TIKLAYAN YETKİLİLERDE'

"Doğa, uyarılarımıza kulak vermeyenleri değil bizi haklı çıkardı" denilen açıklamada, "kabahatin" doğada değil öneri ve uyarılşarı dikkate almayan yetkililerde olduğu savunuldu.

Derelerin beton dökülerek ıslah edilmesinin suyun doğal akışını bozduğunu söylenen açıklamada, şu öneriler sunuldu:

“Dere, kendi yuvarlayıp getirdiği taşların üzerinden sıçrayarak akmalıdır, tabana dökülen betonun üzerinden hızlanarak kayması ise asla doğal akış değildir. Dere suları, yatağını iki tarafta çevreleyen yamaçların otu, çalısı ve ağacı ile kucaklaşmalıdır, betonun engeliyle karşılaşıp yatağına geri dönmeye mecbur bırakılması doğru çözüm değildir.

Ayrıca bu işleri yapan kamu kuruluşları, yapacakları bayındırlık yatırımlarının çerçevesi konusunda anlaşıp, gerekli koordinasyonu da kurmadıklarında sorunu sadece büyütmüş oluyorlar. Karayolları'nın 2016'da başlattığı köprü genişletme çalışmasının, DSİ'nin ıslah çalışmalarıyla eşgüdüm içerisinde ve birlikte gerçekleştirilmesine bir engel mi vardı? Aynı zaman dilimi içinde köprünün bitirilmeyip 2017 Ocak ayına sarkıtılmasının zararını Küçükkuyu esnafı çekmiştir.”

'ZARARLAR KARŞILANMALI'

Yaşanan selde esnafın zarar gördüğü ve bu zararın karşılanması gerektiğini belirten Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği şöyle devam etti:

“Halk ve esnafımız önemli ölçüde zarar gördüler. Bu zararlar acilen tespit edilmeli ve derhal ödenmelidir. Onarım çalışmaları, vakit geçirilmeden başlatılmalı ve bu kez iki kamu kurumu işbirliği içinde çalışıp işi en kısa zamanda sonlandırmalıdırlar. Ilıca deresi taşkını, dayanışmanın önemini bir kere daha gösterdi. Selden zarar gören tüm Küçükkuyululara, tüm Küçükkuyu esnafına, hepimize geçmiş olsun. Umarız bu son olur. Bu son olsun!”