'Munzur'a HES kamulaştırması cinayettir!'

Tunceli'de Munzur Vadisi Milli Parkı’na yapılmak istenen HES'ler için ‘acele kamulaştırma’ kararı alındı. Tunceli Baro başkanı Barış Yıldırım,''Karara dava açacağız, bu bir cinayettir''dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tunceli’nin Munzur Nehri üzerinde yapılması planlanan ve geçen yıl imara açılan Konaktepe Barajı ile Konaktepe HES I ve HES II için Bakanlar Kurulu tarafından alınan “acele kamulaştırma” kararı dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Böylece Munzur Vadisi’nde bulunan Akyayık, AşağıTorunoba, Çemberlitaş, Güney Konak, Sarıtosun, Yaylagünü ve Yoncalı köylerinde birçok alan kamulaştırılmış oldu. Tunceli Barosu başkanı Barış Yıldırım, karara tepki göstererek,''Danıştay çevresel etki değerlendirmesi yapmadan böyle bir karar alınamaz. Bu karar hukuka aykırıdır'' dedi.

'DANIŞTAY KARARLARI VARLIĞINI KORUYOR'

Yıldırım, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme hükümlerine göre Munzur Vadisi Milli Parkı'nda Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gereken alanlar olduğunu, bu konuda Munzur Üniversitesi Senatosu’nun da Munzur Vadisi’nin listeye alınması için gerekli kriterleri taşıdığına dair raporu olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

“Danıştay'ın İdari Dava Daireleri Kurulu'nun ve Danıştay 10'uncu Dairesi'nin Munzurla ilgili iki kararı bulunuyor. Danıştay, çevresel etki değerlendirme süreci işletilmeden Konak Tepe barajı ve HES için hiçbir idari kararının alınamayacağını, yani imar planının onaylanamayacağını ve kamulaştırmanın yapılamayacağına ilişkin daha önce karar almıştı.

Tunceli Barosu Başkanı Avukat Barış Yıldırım, HES ve barajlarla bir çok canlı türünün yok olacağına dikkat çekti. Tunceli Baro Başkanı Barış Yıldırım, "HES'lerle bir çok canlı türü yok olacak" dedi.

Bu acele kamulaştırma kararı Danıştay kararına aykırı olarak yapılıyor. Danıştay, çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan böyle bir karar alınamaz diyor. Dolayısıyla bu karar hukuka aykırıdır. Danıştay kararları varlığını hâlâ koruyor.”

Munzur'a 'acele kamulaştırma' kararıMunzur'a 'acele kamulaştırma' kararı

'DAVA AÇACAĞIZ'

Resmi Gazete'de yayımlanan Munzur Vadisi Milli Parkı'na acele kamulaştırma kararına karşı dava açacaklarını belirten Yıldırım,'Böyle eşsiz değeri olan bir alana barak yapmak cinayettir' diyerek şöyle devam etti:

“Şu an kamulaştırma kararının dayanağı olan işlemlere davalarımız devam ediyor. İmar planı vardı bu imar planına karşı da dava açmıştık. Ayrıca bu karara karşı da dava açacağız. Munzur Vadisi Milli Parkı dünya ölçeğinde bir alandır. Buranın dünya kültür mirası listesine önerilmesi için geçen haftalarda Kültür Bakanlığı'na dava açtık. 1'inci dereceden doğal sit alanı olması gereken bir alan. Elazığ Müze Müdürlüğü'nün raporu da var. Burası eşsiz endemik türleri barındırıyor. Böyle eşsiz istisnai değeri olan bir alana baraj yapmak tam anlamıyla bir cinayettir. Hükümetin, Munzur Vadisi'ne HES projesi ısrarı tepkilere neden oldu. Tunceli Barosu, HES için acele kamulaştırma kararı alınmasının, bölgede çevre felaketine neden olacağını söyledi.”