Validebağ Korusu'nda son karar: İnşaat

Validebağ Korusu için son karar verildi. Hababam Sınıfı'nın da çekildiği 354 dönümlük arazi için yapılaşma izni çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın onayıyla düzenleme çalışmalarına başlanan ve bir dönem Hababam sınıfı filmlerinin çekildiği Validebağ Korusu’ndaki 354 dönüm alanda yapılaşmaya izin çıktı.

Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun haberine göre, doğal sit alanı olan Validebağ Korusu’nda yapılaşmaya izin veren plan değişikliği, Tabiat Varlıkları Komisyonu’nun görüşü doğrultusunda uygun bulunup İBB Meclisi’nde tartışma yarattı.

'UCU AÇIK' İFADEYE  İTİRAZ

“Validebağ Adile Sultan Kasrı Çevre Düzenlemesi Tadilat Projesi” teklifine CHP’li üyeler, plan notundaki “100 metreyi aşmayacak yapılar” ifadesine “ucu açık” olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Düzenlemeyle demonte (takılıp sökülebilir), günübirlik ihtiyacı karşılayacak kafetarya yapılacağı, 6 bin anıt ağacın korunacağı belirtildi.CHP’li üyelerin talebi doğrultusunda, “Tescilli olanlar dışında 100 metreyi geçmeyecek yapılar yapılabilir” şeklinde düzeltilen rapor, oy çokluğuyla kabul edildi.

bag

VALİDEBAĞ KORUSU'NDA NE OLMUŞTU?

Validebağ Korusu İstanbul Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı ve birinci derece doğal sit alanı. İstanbul Koşuyolu’nda 354 bin metrekare alana kurulu olan Validebağ Korusu’nun mülkiyeti Hazine’ye, kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) ait. İçinde çok sayıda anıt ağaç bulunan koru 1999 yılında 1. derece doğal sit alanı edildi.

Koru içinde, koruma altına alınan Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Köşkü ve ek olarak Validebağ sanatoryumu, Mustafa Necati Bey Öğretmen Huzur evi, Çamlı Köşk ve Kuş evi mevcut. Çoğunluğu göçmen 100'ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan Koru dünyanın başlıca kuş göç yollarından biri üzerinde ve doğal yaşamın denge noktalarından birini teşkil ettiği için sadece İstanbul ve Türkiye değil, tüm dünya için önemli.

Koruyla ilgili 2006 yılından bu yana içinden yol geçeceği ve korunun yapılaşmaya açılacağı iddiaları bulunuyordu.

KADİR TOPBAŞ NE DEMİŞTİ?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Üsküdar'daki Validebağ Korusu'nun imara açılacağı yolundaki iddialarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

İBB'den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Validebağ Korusu'nun kullanım hakkı daha önce Milli Eğitim Bakanlığı'ndaydı. Korunun bakım işlemleri yapılamıyordu. Bu sebeple 2 yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edildi. Ön tahsis 2 yıl için geçerli ve bu süre içinde Validebağ Korusu'nda gerekli bakım işlemleri yapılacak. Bu alanın imar ve yapılaşmaya açılması kesinlikle söz konusu değildir. Emirgan Korusu ve Hidiv Korusu gibi alanlardaki hassasiyet Validebağ Korusu için de geçerlidir."

YARGI DURDURMA KARARI ALMIŞTI

Validebağ Korusu gönüllüleri tarafından inşaatın yürütmesinin durdurulması istemiyle İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme "işlemin uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte olduğu" gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.