'Kürtün sele gitti adımız değişsin'

Kürtün Belediyesi'nin, Kürtün ilçesinin ismini değiştirmek için kampanya başlatması tartışma konusu oldu. Belediye, 'talep politik değil' diyor....

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gümüşhane'de bulunan Kürtün, 15 bin nüfusa sahip bir ilçe. Kürtün Belediyesi geçtiğimiz günlerde "İlçemizin ismi değiştirilmeli mi?" şeklinde bir anket yaptı.

Birçok sosyal medya kullanıcısı bu karardan dolayı Kürtün Belediyesi'ne tepki gösterdi. Kürtün isminin neden değiştirilmek istendiğine ilişkin, Kürtün Belediyesi Yazıişleri Müdürü Ahmet Özsoy'la konuştuk. Özsoy, isim değişikliğine gidilmesinin siyasi ve politik bir anlam taşımadığını, gerçek Kürtün ilçesinin 1990'da sel ile birlikte yok olduğunu söyledi.

'BİZİM İSİMLE HİÇBİR PROBLEMİMİZ YOK'

Kürtün ilçesi, iki tepenin ortasında olduğu için "eşek semeri" ile anıldığını kaydeden Ahmet Özsoy, Kürtün ismiyle herhangi bir problemlerinin olmadığını belirtti.

Kürtün isminin eskiye dayanan bir isim olduğunu aktaran Özsoy, “Kürtün ismiyle ilgili olarak küçük veya büyük hiçbir sorunumuz yok. Eskiden Kürtün, Özkürtün beldesindeydi. 1990 yılında bir sel oldu. Sel ile birlikte o zaman Kürtün beldesi olarak bilinen belde tamamıyla yok oldu. Şu an Kürtün dediğimiz ilçenin ismi Uluköy olarak biliniyordu. Kürtün sel ile birlikte yok olunca Kürtünlüler hemen yanı başında yer alan Uluköy'e taşındı. Böylece Uluköy'ün ismi Kürtün olarak değişti. Bir de şöyle bir durum daha var: Gümüşhane iline bağlı Özkürtün Beldesi de bulunuyor. Özkürtün ve Kürtün isimleri arasında daha önce belde ve ilçe olarak sıkıntılar yaşandı. Biz de isim değişikliğiyle ilgili olarak bir çalışma yapmak istedik” dedi.

'GENÇLER ULUKÖY, ULUKENT, SU ŞEHRİ İSMİNİ İSTİYOR'

Özsoy, ilçede yaşayan gençlerin özellikle Kürtün isminin Uluköy, Ulukent veya Su Şehri ile değiştirilmesinden yana olduğunu dile getirdi. İsim değişikliği konusunda henüz bir karar vermediklerini de ifade eden Özsoy, burada siyasi ve politik gibi herhangi bir düşüncelerinin kesinlikle olmadığının altını çizdi.

Kürtün isminin Uluköy'ün olduğu yerle değiştirildikten sonra birçok tartışma yaşandığını belirten Özsoy, "Bir nevi ilçe gidince Kürtünlüler Uluköy'e taşındı. Oranın sakinleri Uluköy'e Kürtün isminin verilmesini kabullenmedi. Bu konuyla ilgili olarak birçok sıkıntı devam ediyor. Biz de ilçenin isminin değiştirilmesiyle ilgili olarak bir şey yapmak istedik. İnsanlardan bir kamuoyu yoklamasıyla insanların ne isteyeceklerini öğrenmek istedik. Bu ismin değiştirilmesinden yana olan birçok insan var. Özellikle genç kesim Kürtün ismiyle birlikte bir isim daha istiyorlar. Bir de Kürtün isminin neden 'eşek semeri' anlamına geldiğini merak edenlere de şunları belirtmek istiyorum: Kürtün ilçesi iki tepe arasında olan bir vadiyi andırıyor. Buradan bakıldığı zaman insanlar Kürtün ilçesini de 'eşek semeri' ile anıyorlar. Gençlerimiz de ilçemizin isminin Uluköy, Ulukent, Su şehri gibi isimlerle değiştirilmesini istiyor. Biz de insanların bunu ne kadar istediğine ilişkin görüşleri merak ettiğimiz için internet üzerinden 'Köyümüzün ismi değiştirilse ne olmalı?' şeklinde bir kampanya başlattık. Henüz ismin değiştirilip değiştirilmeyeceğine ilişkin bir karar vermedik” diye konuştu.

'BÖYLE BİR DAVRANIŞ BİZE YAKIŞMAZ'

"Bu isim değişikliğinin siyasi ve politik gibi hiçbir konuyla bağlantısı yoktur" diyen Özsoy, özellikle konuyu farklı yerlere çekmek isteyenlere ilişkin de şunları söylemek istediğini belirtiyor: “Böyle bir şey bize yakışmaz. Burada durup siyasi amaç aramak insanlar arası kırgınlık ve dargınlık yaratacak fiili veya sözlü bir davranışta bulunmak ne bizlerin ne de başkalarının haddine değil. Bizler bir bütünüz” ifadelerini kullandı.