Sazan bebekten güzel haber

Ağır ameliyatlar geçiren 5 yaşındaki mülteci Sazan Kaçan'ın durumu iyiye gidiyor. Doktor 'Sazan bebek değişik bir çocuk, her şey arzu ettiğimiz gibi oluyor' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR-  IŞİD’in Şengal’e saldırması üzerine Türkiye’ye sığınan Kaçan ailesinin iki ameliyat geçiren beş yaşındaki çocuğu Sazan Kaçan'ın sağlık durumu iyiye gidiyor. Yaklaşık üç aydır İstanbul Siyami Ersek Hastanesinde tedaviyi yürüten Doktor, Sazan 'ın hastanede kalış süresinin uzadığını, göğsünde tekrar bir sıvı birikimi oluşmaması takdirde bu hafta sonu taburcu edilebileceğini söyledi...

Irak’ın Şengal bölgesinden IŞİD’in saldırıları sonucunda Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Sazan ailesi önce Şırnak’ta kampta daha sonra Diyarbakır’ın Fidanlık Kampı’na yerleşmişti. 5 yaşındaki Sazan Kaçan'ın kalbindeki delik nedeniyle acil bir şekilde ameliyata alınması gerekiyordu. Duvar'ın Sazan bebeğin sağlık durumunu haberleştirmesi üzerine bir çok okuyucu hastane masraflarını karşılamak istedi. Siyami Ersek Hastanesi'nde tedavi altına alınan Sazan, iki kez ameliyata alındı. Doktoru, Sazan'ın ameliyattan sonra alerjik reaksiyon geliştirdiğini söylüyor: “Bundan dolayı bebeğin bizdeki kalışı biraz uzadı. Uzun bir dönem göğüs boşluğundan sıvı tahliyesi yapmak zorunda kaldık. Yaptığımız gerekli işlemlerin ardından şu an durumu gayet iyi görünüyor. Sazan, şu an kilo aldı, keyfi ve sağlığı yerinde. Kalbiyle ilgili herhangi bir sorun var mı diye kontrol amaçlı anjiyo da yaptık. Şu an her şey kontrol altında görünüyor. Sazan bebeğin göğsünde tekrar bir sıvı birikiminin olmadığını teyit ettikten sonra ve herhangi bir olumsuz durum olmazsa bu hafta sonu taburcu etmeyi düşünüyoruz. Sazan bebek değişik bir çocuk ama her şey arzu ettiğimiz gibi gelişti.”

'BİZİM İÇİN ÇOCUKLAR ÖNEMLİDİR'

Daha önce de Kerkük, Musul ve Duhok'tan gelen birçok çocuğu ameliyat ettiklerini söyleyen doktor şöyle devam ediyor: “Göçmen, mülteci çocuklar devletin koruması altında. Kamu hastanesi olduğumuz için Suriye'den ve savaştan kaçan çocukları ameliyat ediyoruz. Orada bulunan doktorlar da artık bizi biliyorlar hastaların durumunu kontrol etmek amacıyla bizi arıyorlar. Bizim için çocuklar önemlidir.”

NE OLMUŞTU?

Kaçan ailesi IŞİD’in Irak’ta bulunan Şengal bölgesine saldırması üzerine, 2014’te Şırnak’a göç etmek zorunda kaldı. Kaçan ailesi, Şırnak’taki çatışmalardan dolayı, Diyarbakır’da bulunan Fidanlık Kampı’na yerleşti. Fidanlık Kampı, AFAD’a bağlı olmadığı için burada bulunan mülteciler 2’nci ve 3’üncü basamak sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

Sazan Kaçan’ın hastalığı Duvar tarafından 12 Ağustos’ta kamuoyuna duyuruldu. Bunun üzerine birçok kişi Kaçan’ın hastane masraflarını karşılamak istedi. Fakat Kaçan ailesi mülteci statüsünde olmadığı için, 18 bin TL olan hastane masrafı 48 bin TL'ye çıktı. Hastane yönetimi bu ücreti 18 Bin TL'ye indirdi. Ameliyat masraflarını üstlenmek isteyenler sayesinde, 5 yaşındaki Sazan Kaçan’ın ameliyatı Dr. Seyami Ersek Hastanesi’nde gerçekleşti.