Asit yağmurundan dağlar kurtaracak

IŞİD’in Musul'da yaktığı kükürt fabrikasından çıkan zehirli bulutlar, Türkiye’ye doğru geliyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, yarın beklenen yağışla ilgili konuştu, halka uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD’in Musul çevresinde yaktığı kükürtten yükselen dumanların, rüzgarın güneye dönmesiyle Türkiye’ye doğru ilerlediği belirtildi. NASA, dev duman bulutunu uydudan görüntüledi. Duman bulutunun Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da görülecek yüksek nemle birlikte asit yağmurları yaratabileceği endişesi oluştu.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse; “Ülkemize asit yağmurları ilk defa yağmıyor. Halkın paniğe düşmesine gerek yok. Sadece yağmur yağdığı zaman ilk 15 dakika kapalı alanlarda olmaları gerekir” dedi.

'GÖZE TEMAS EDERSE 15 DAKİKA YIKAYIN'

Asit yağmurlarının daha önce Türkiye'de yağdığını belirten Köse, insanların endişe etmemeleri gerektiğini açıkladı. Endişe duyulan noktanın asit yağışlarının sulak alanlara ve yeraltı sularına zarar verebileceği olduğunu söyleyen Köse, asit yağmurlarının Köse, Sanayi Devrimi'nden sonra sürekli yağdığını belirtti. Köse şunları söyledi:“ Sülfürik asit dediğimiz hadise bir ülkenin kimya sektöründeki gelişmişliğin göstergesidir. Bu sülfür, sabundan mum yakımı, kozmetik, rafineriler gibi birçok sektörde kullanılan bir maddedir. Yakıldığı zaman tehlikeli bir gaz haline dönüşür. Bilimsel araştırmalara göre bu fabrikalarda çalışan insanların burun ve akciğer kanserine yakalanma riskinin diğer insanlardan daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Cilde temas ettiğinde insan sağlığı açısından tehlike arz ediyor. Örneğin göze temas ettiği zaman en az 15 dakika insanların gözlerini yıkamaları gerekir. Ancak baktığımız zaman buradaki sülfürik asit gazı havadan iki kat daha ağır bir gaz. Bunun anlamı, atmosferin çok yukarısına kadar çıkamıyor. Sis bulutunun yere çökmüş halidir. Bu da yer seviyesine yaklaşık 300-500 metre mesafeye kadar ancak yükselebiliyor.”

'GECE YAĞIŞ BEKLİYORUZ'

Uydu görüntülerine bakıldığında Hakkari, Şırnak ve Mardin illerinde asit gazlarının bir miktar salındığı gözlemleniyor. Köse, bu gazın patladığı yerin coğrafi koşullarına bakıldığında engebeli ve dağlık bir alan olmamasının yağışları olumlu yönde engellediğini söyleyerek şöyle devam etti: “Uydu görüntülerine baktığımızda Hakkari, Şırnak ve Mardin illerimizde bu gazın bir miktar salındığını gözlemledik. Bu gece bu bölgelerde bir yağış bekliyoruz. Bu yağışla birlikte havadaki asidin yere düşeceğini tahmin ediyoruz."

YAĞIŞLARA KARŞI UYARDI

Köse, sözlerine şöyle devam etti: "Vatandaşlara uyarımız şudur: Yağış ilk başladığı anda özellikle ilk 15 dakikalık dilimde mümkün mertebe kapalı alanlara girsinler. Aynı zamanda hayvanları varsa eğer bunları da ahırlara koysunlar. Çünkü ilk anda etkilenecekler. Ama bu insanların ölecekleri anlamına gelmiyor. Zaten patladığı ilk yere bakarsak iki kişi hayatını kaybetmiş. İnsanlarımızın sülfürik asidi anlaması için şunu söyleyebiliriz; kaplıcalara gittiğimiz zaman çürük yumurta kokusunu hissederiz. Ya da bundan 15 yıl öncesinde İstanbul'da kömür yakıldığı günlerde, göz gözü görmezdi. İnsanlar ağır bir koku alırdı. İnsanların burada hissettikleri sülfürik asittir. Sülfürik asit özellikle tarihi yapıların en büyük düşmanıdır. Yapraklara da zarar verir. Şu an sonbaharda olduğumuz için ağaçlar yapraklarını döktü. Bizim şu an en büyük endişemiz; bu yağışlar sulak alanlar ve yeraltı sularına bir miktar zarar verebilir. Oradaki ilgili kurumlar, birkaç hafta sonra bunun etkisini ölçümlerle net bir şekilde ortaya çıkaracaklar."

'YAZ OLSAYDI FARKLI SONUÇLAR DOĞURACAKTI'

Köse, son olarak şunları söyledi: “Büyük ihtimalle hep birlikte asit yağmurlarının çok fazla etkili olmadığını göreceğiz. Bunu söylememizin sebebi İzlanda'da çok büyük volkanik dağ patlaması yaşanmıştı. Bu küller ülkemize kadar gelmişti. Musul bizim Güneydoğumuzda yer alıyor. Musul'un havası Türkiye'ye, genellikle yaz aylarında alçak basınç sistemiyle geliyor. Basra Körfezi üzerinden gelen sıcak hava dalgası dediğimiz hadise, Musul üzerinden gelen alçak basıncın etkisiyle oluşur. Eğer bu durum yaz mevsiminde yaşanmış olsaydı Musul'daki havayı Rusya'ya kadar çıkarırdı. Ancak şu an böyle bir durum söz konusu değil. Sadece 3 tane ilimizin bazı bölgelerinde konsantrasyonun biraz daha fazla olacağını gözlemleyebiliriz.”

NASA'dan üç il için asit yağmuru uyarısı!NASA'dan üç il için asit yağmuru uyarısı!