Çadırdaki Şırnaklıya 3 gün süre!

Özal Harekat polisleri Şırnaklıların yaşadığı çadırları basarak, bölgeyi terk etmeleri için üç gün süre verdi. Konuyla ilgili olarak Duvar’a açıklama yapan Şırnak Belediyesi Eş Başkanı Serhat Kadirhan, “Şırnak’ı haritadan silmeye çalışıyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Şırnak'ta 4 Mart tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk ederek çevre köylerdeki çadırlarda yaşamaya başlayanlar şimdi buradan da göçe zorlanıyor. Birçok kez çadırları basılan, gözaltına alınan ve göçe zorlanan Şırnaklılar ise bulundukları yerde kalarak yasağın kalkmasını beklemek konusunda kararlı bir tutum sergiliyor.

Sanayi, Konutlar ve Toptepe bölgesinde kurulan çadırlara bugün baskın düzenleyen Özel Harekat polislerinin çadırları dağıttığı ve yaşayanların bölgeyi üç gün içinde terk etmelerini istediği bildirildi.

Konuyla ilgili olarak Duvar’a konuşan Şırnak Belediyesi Eş Başkanı Serhat Kadirhan, “Bu baskılar Şırnak’ı haritadan silme politikasının ürünüdür” dedi. Kadirhan, daha önce de polis tarafından benzer baskınların yapıldığını hatırlatarak, “Bu kez daha ciddi bir yönelim olmuş. İnsanların çadırlarını ve eşyalarını dağıtmışlar. ‘Üç gün içinde buradan gidin’ demişler. Ama halkımız da Şırnak’ı terk etmemek konusunda kararlı. Çadırları oradan kaldırır, başka yerde kurarlar” dedi.

Hükümetin Şırnak’ı il statüsünden çıkarmak istediğini, ancak bu yasanın geri çekildiğini belirten Kadirhan, şunları söyledi: “Şırnak’ı il statüsünden çıkararak ekonomik olarak zayıflatmaya ve halkın göçüne zemin hazırlamak istediler. Ancak bu yasa tepkiler üzerine geri çekildi. 4 Mart’tan bu yana devam eden sokağa çıkma yasağıyla birlikte Şırnak’ı yıkmaya başladılar. Kalacak evi olmayan halkın Şırnak’ı terk edeceğini sandılar. Ancak öyle olmadı, Şırnak halkı çadırlarda yaşayarak yasağın kalkmasını ve şehre geri dönmeyi bekledi. Hükümetin beklentisi boşa çıktı, bu nedenle çadırlara saldırıyorlar.”

Kadirhan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hükümetin Kanun Hükmünde Kararname’lerle ülkeyi yönettiğini söyleyerek, “Hükümet, yeni bir KHK ile Şırnak’ı il statüsünden çıkarabilir. Böyle bir tehlike de var” dedi.

ÇADIR YERİNE GEÇİCİ KONUTLAR

Çadırlarda yaşayan insanların kışı daha rahat geçirebilmeleri için kampanya başlattıklarını hatırlatan Serhat Kadirhan, şunları söyledi: “Çadırlarda yaşayan insanlar için inşaat kampanyası başlattık. Ev yapmak için malzemeler gelmeye başladı ve yakın zamanda insanlar yeni evlerde yaşamaya başlayacak.”

Şırnak Belediyesi Eş Başkanı Serhat Kadirhan, yeni inşa edilecek evler hakkında ise şu bilgileri verdi: “Bunlar kalıcı konutlar olmayacak. Yapımı kolay, 10-15 gün içinde hazırlanabilecek evler… Bu sayede kışı çadırdan daha iyi evlerde geçirebilecekler. Evleri kendi arazilerinde ya da köylerde kuracaklar. Kendi imkanlarıyla ve bizim de katkımızla kısa sürede evler kullanılır hale getirilecek.”

VALİLİK AÇIKLAMASI

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği, giriş çıkışların özel izinle yapılabildiği Şırnak’ta Valilik tarafından yeni yasaklar getirildi. Valilik tarafından yapılan açıklamaya göre basın toplantısı, açık yer toplantısı, stant kurma, imza kampanyası düzenleme, bildiri dağıtma, pankart asma, çadır kurma, oturma eylemi yapmak gibi etkinlikler yasaklandı.

Çağlar Demirel: Şırnak Valisi istifa etmelidir

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Meclis Genel Kurulu'nda yapmış olduğu konuşmada konuyla ilgili şunları ifade etti, "Yerle bir edilen Şırnak’ta yersiz yurtsuz bırakılarak çadırlarda yaşamak zorunda bırakılan halk son derece ağır koşullar altında yaşamaya çalışmaktadır. Çadır dediğimiz de ağaçtan, yapraklardan ve naylonlardan yapılan kış koşullarına dayanıksız çadırlar Bu kadar aile köylerde ve çevre beldelerde çadırlarda kalırken bugün valilik kararıyla o çadırlara polisler tarafından baskın düzenleniyor, orada 5 kişi gözaltına alınıyor ve aileler tehdit edilerek, "Ya çadırları terk edeceksiniz ya da çadırlarla birlikte sizi de yakacağız." deniliyor. Yani bu kadar baskı, zulüm ve talanın başka yerde aranmasına gerek yok. Türkiye halkları şunu iyi bilmeli ve görmeli ki; baskı ve zulüm şu anda Şırnak halkına uygulanıyor. Şırnak halkına yardım amacıyla sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle Şırnak Belediyesi tarafından 400 konut yapılmak isteniyor. Ama valilik bu konutların da yapılmasına izin vermiyor. Peki, Şırnak halkı nerede yaşasın? Sürgüne gönderiyorsunuz, yok ediyorsunuz, katlediyorsunuz, evsiz bırakıyorsunuz."