CTE'ye göre Şırnak Cezaevi’ndeki çocuklar dumandan ölmüş

Şırnak Cezaevinde, iki çocuğun hayatını kaybetmesi tartışılmaya devam ediyor. CTE Genel Müdürü, 'yanmaz yatak'ların alev almadığını ama duman çıkardığını, çocukların bu yüzden zehirlendiğini öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Şırnak Cezaevinde iki çocuk mahkumun hayatını kaybetmesi olayı ve uyuz vakalarıyla ilgili TBMM İnsan Hakları Komisyonunda açıklamalarda bulundu. Cezaevinde uyuz vakalarının ‘hendekten’ tutuklanıp gelenlerden sonra ortaya çıktığını iddia eden Genel Müdür, HDP’li vekillerin gündeme taşıdığı ve iki çocuk mahkumun yanarak öldüğü Şırnak Cezaevine ilişkin açıklamalar yaptı:

‘ŞIRNAK CEZAEVİNDE SU SIKINTISI YOK’

-Şırnak Ceza İnfaz Kurumumuzda Şırnak’ta yaşanan hadiselerden dolayı zaman zaman su kesintileri olmuş idi ancak biz bu konuyla ilgili, ilgili kurum idaresine de gerekli talimatı vermiştik. Biz, bir ara, hükümlülere tamamen şişe suyu dağıtmak suretiyle bir defa, içme suyunu tamamen o şekilde karşıladık ve bunu kamu bütçesinden karşıladık gelen diğer suyun niteliğini bilemediğimiz için. Yine Şırnak’ta yeterli depoya sahibiz; 2 bin tonluk depomuz var burada, bunun 1.000 tonu içme suyu için ve şu anda bloklara yirmi ila yirmi dört saat arasında da su verebiliyoruz.

-Arızi kesintiler bu anlamda olabilir ancak Şırnak’ta yaşanan bir terör hadisesi var, bu anlamda patlatılan mayınlar var, bunlar telefon hatlarını, su hatlarını, kanalizasyon hatlarını tahrip edebiliyorlar. Bundan kaynaklanan sorunlar olabiliyordu ama biz bunlara mümkün olduğunca eş zamanlı olarak müdahale etmeye çalıştık. Hatta en son olarak kamusal anlamda bütçe olarak bizim üzerimizde olmamasına rağmen Belediyenin yapamaması, yapmaması nedeniyle boru masraflarını da kurum bütçesinden karşılamak suretiyle uzak bir yerden suyumuzu oraya almış olduk, şu anda da su sorunu yok.

‘HENDEKTEN GELENLERDE UYUZ GÖRÜLDÜ’

-PKK örgütü mensubu olma iddiasıyla ceza infaz kurumuna tutuklu olarak gelmiş olan, 18 yaşından küçük 2 çocuk tutuklunun yangında ölmesi hadisesiyle ilgili olarak olayın meydana geldiği gün derhâl oraya kontrolör görevlendirdik ve kontrolörlerimiz mahallinde çok detaylı bir araştırma yaptılar. Ben olayın esasını şu şekilde yüksek heyete arz edeyim: Şırnak’ta bu hendeklerden ceza infaz kurumuna tutuklanıp gelen tutuklular gelmeye başladıktan sonra uyuz vakaları görülmeye başlandı ceza infaz kurumumuzda. Bunun, dışarıdaki şartlarından kaynaklandığını değerlendiriyoruz yani hendeklerden o son dönemde o olaylardan tutuklanıp gelenlerle beraber ceza infaz kurumumuzda uyuz vakalarını görmeye başladık.

‘ÜÇ ÇOCUKTA UYUZ  ÇIKTI’

-Bunun üzerine ceza infaz kurumumuzda yaptığımız bir genel sağlık taramasında, aslında 2 değil, 3 çocuğumuzda uyuz olduğunu tespit ettik, uyuz vakası tespit ettik ve derhâl bu çocuklarımızla ilgili muayenelere başladık. Bu muayeneler için Seyit Rıza için 9 Mayıs, 28 Temmuz, 23 Ağustos, 9 Eylül ve 27 Eylülde, diğer Cegerxwin Akdeniz için de 29 Ocak, 10 Mayıs, 24 Mayıs, 25 Mayıs ve 6 Haziran tarihlerinde bu çocuklarımızı doktora çıkardık. 3 çocuğumuzdan birisi tedaviye cevap verdi ve bu çocuğumuzu… Biz önce 3’ünü ayırdık diğerlerinden, uyuzun bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle. Birisi tedaviye cevap verince biz bu çocuğumuzu da ayırdık, geriye kalan 2 çocuğumuzun tedavisi devam ederken bu çocuklarımızı ayrı bir odaya koyduk ancak yine, ifade edildiği gibi bir hücreye değil. Çocuklarımızın kaldığı oda 49 metrekare kapalı alanı, 47 metrekare açık alanı bulunan bir oda.

‘ÇOCUKLAR DUMANDAN ÖLÜYOR’

-Bu çocuklarımız müstakil odada kalırken olay tarihinde eşyalarını, ranzaları, dolapları kapının arkasına dayamak suretiyle yangın çıkarıyorlar. Biz bu tip çocukların bulunduğu odalara son yıllarda yanmayan yatak koyuyoruz. Sayın Başkanım, saygıdeğer üyeler; yanmayan yatak yoktur aslında, zor yanan yatak vardır, teknolojinin üretebildiği şey o. Dolayısıyla yanmayan yatağı yakmaya çalışırsanız duman çıkarır sadece, alevlenmez. Bu çocuklar bu girişe engeli sağladıktan sonra, bunlardan birisi battaniyenin altına giriyor dumandan etkilenmemek için, ötekisi açıkta bekliyor ve bu yangın cereyan ediyor.

‘YANGININ FARK EDİLMESİNDEN SONRA ODAYA GİRİLİYOR’

-Müdahaleyle ilgili, müdahalenin etkinliğiyle ilgili yapılan incelemede, yirmi dakika içerisinde, ilk yangının fark edilmesinden itibaren ancak odaya girilebiliyor. Çıkarıldıktan altı dakika içerisinde ambulansa yetiştiriliyor. Hastaneye gittiğinde Rıza yani açıkta olan, açıkta yatan ex olmuştu, vefat etmişti, diğer çocuğumuz da hastaneye gittikten bir süre sonra vefat etti. İkisinin de ölüm sebebi duman zehirlenmesi. Yangın sirayet etmiyor çünkü yataklar yanmaz yatak fakat dumana maruz kalıyorlar, ikisinin de ölüm sebebi bu. Bununla ilgili adli ve idari soruşturma devam ediyor.