Suriyeli çocuklar 'imam hatip'e

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiy'deki yaklaşık 900 bin Suriyeli çocuğun devlet okullarına yerleştirilmesi için çalışma başlattı. Bakanlık çocukların imam hatip okullarını tercih etmeleri için Arapça broşürler hazırladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitimlerine devlet okullarında devam etmesi için proje hazırladı.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre MEB, Türkiye'deki yaklaşık 900 bin Suriyeli çocuğun bugüne kadar devam ettikleri 'Geçici Eğitim Merkezleri'nden alınarak bakanlığa bağlı okullara kaydedilmesini hedefliyor.

5 YIL İÇİNDE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Bakanlık, bu çerçevede Suriyeli öğrencilerin imam hatip ortaokullarına ve liselerine teşvik edilmesi için Arapça broşür hazırladı. Suriyeli öğrencilerin 5 yıl içinde ağırlığı imam hatip okulları olmak üzere devlet okullarına kaydedilmesi planlanıyor. Cumhuriyet'in haberinde projenin ayrıntıları şöyle sıralandı:

-19 Eylül’de açılacak yeni eğitim öğretim yılında 1. sınıf seviyesindeki 70 bin ile 100 bin arasında çocuk bakanlığa bağlı ilkokullara aktarılacak.

-Eğitim öğretim çağındaki Suriyelilerin, ortaokul ve lise yaşlarında olanları özellikle imam hatip ortaokullarına ve liselerine yönlendirilecek. Bu kapsamda Türkiye’deki Suriyeli çocukların yüzde 55’inin, yani yaklaşık 490 bininin imam hatip okullarına kaydolması öngörülüyor.

-Altyapı eksikliklerinin tamamlanamaması durumunda ise geçici eğitim merkezleri bünyesinde Suriyeli öğrenciler için imam hatip okulu açılacak ya da geçici eğitim merkezinin tamamı imam hatip okuluna dönüştürülecek.

'HİÇBİR ÖĞRENCİ GERİ ÇEVRİLMEYECEK'

MEB'in Suriyeli öğrencilere yönelik hazırladığı broşürle ilgili olarak Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Uluslararası Eğitim Öğretim Daire Başkanı Osman Demirgül imzalı bir de yazı hazırlandı. Yazıda imam hatip okullarına gelecek Suriyeli öğrenciler için “hiçbir öğrenci geri çevrilmeyecektir” ifadeleri kullanıldı.

Tamamı Arapça olarak hazırlanan broşürlerde ise şu ifadeler yer alıyor:

"İmam hatip ortaokulları ve liseleri Türk halkı ve öğrencilerinin en çok rağbet gösterdiği okullardır. İmam hatip liseleri, hem mesleğe hem de yükseköğrenime hazırlayıcı programlar uygulayan ülkemize özgü kurumlardır. Kız ve erkek öğrencilerimiz için ayrı okullar bulunmaktadır. Mezunlar eşit şartlarla üniversiteye girebilmektedir Bugün Türkiye’de imam hatip liselerinden mezun, pek çok akademisyen, devlet adamı, bilim adamı, tıp doktoru, hukukçu, bürokrat ve teknik personel bulunmaktadır."

'DİPLOMA ULUSLARARASI DENKLİĞE SAHİP OLACAK'

Proje kapsamında MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Uluslararası Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı tarafından da bir broşür hazırlandı. Broşür, tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri kanalıyla imam hatip ortaokulları ile Anadolu imam hatip liselerine ve sivil toplum örgütlerine ve belli noktalarına dağıtıldı.

Broşürde, Suriyelilerin yıllardır eğitim gördükleri Geçici Eğitim Merkezleri için şu ifadeler yer alıyor:

“Geçici eğitim merkezleri, imkanlar ölçüsünde açılan ve çoğunlukla yeterli eğitim ortamlarına sahip olmayan binalarda ve çoğunlukla konteynerlerde öğretim yapılan okullardır. Öğretmenlerin yeterlilikleri kriterlere dayanmamaktadır. Verilen belgelerin diğer ülkelerde karşılığı bulunmamaktadır.”

Broşürde imam hatip okulları içinse “Uzman kadrolar görev yapmaktadır. İmam hatip ortaokulları ve liselerinden alınacak diplomalar ise uluslararası denklik imkanına sahiptir” bilgilerine yer verildi.