Trabzon Valisi'nin maden açıklamalarına tepki

Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüten Artvinliler, Trabzon Valisi Yücel Yavuz’a tepki gösterdi. Artvinli Şendoğan Yazıcı da, Vali Yücel'in ‘Bakır üretimi önündeki tüm engellerin kafasını koparacağız’ sözleri üzerine suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Artvin’de Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüten Yeşil Artvin Derneği, Trabzon Valisi Yücel Yavuz’un bir toplantı sırasında kullandığını öne sürdüğü, ‘bakır üretiminin artırılmasının önündeki tüm engellerin kafasını koparacağız’ şeklindeki sözlerine basın açıklaması ile tepki gösterdi.

'YARGIYI ETKİLEME ÇABASI'

Artvin Borçka ilçesinde yaşayan Şendoğan Yazıcı da, Trabzon Valisi Yücel Yavuz hakkında kullandığı iddia edilen sözlerle ilgili Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Yazıcı, Borçka Adliyesi'ne giderek suç dilekçesini adli mercilere teslim etti. Yazıcı, adliyede yaptığı açıklamada, "Bir Artvinli olarak, Yücel Yavuz’un bu beyanları karşısında korku ve dehşete kapıldım, can güvenliğimden endişe etmekteyim. Hak arama hürriyetini kullanan kişilerin bu şekilde tehdit edilmesi bir hukuk devletiyle bağdaşamaz, devlet eliyle vatandaşlar üzerinde korku ve terör  yaratmaya yönelik, suç niteliğinde eylemlerdir" dedi.

'TCK'YE GÖRE SUÇ'

Vali Yücel Yavuz'un, 'TCK 288. maddede düzenlenen “Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs” suçunu işlediğini' belirten Yazıcı şöyle devam etti: "Trabzon Valisi’nin bu sözleri saf etmesi, Türkiye’nin bu en büyük çevre ve ekoloji davasının hakimlerinin verecekleri kararı etkilemekte, davanın davacılarını 'kafa kopartmakla' tehdit etmekte, üstelik terör örgütüyle bağlantılı göstermeye çalışmaktadır. Üstelik bunu yaparken Artvin halkını 15 Temmuz olaylarının faili terör örgütüyle ilişkilendirmekte, “basın yoluyla Artvin halkına hukuka aykırı bir filli isnad etmek” suretiyle TCK 267. maddede düzenlenen iftira suçunu işlemektedir."

'ULUSAL MADENCİLİĞİ ANLATALIM'

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da, “Bu söz Artvin kamuoyunda infiale sebep olmuştur. İsmi geçen vali haddini aşarak Artvin halkının 25 yıllık mücadelesini terörize etmeye çalışmış, kin ve nefret tohumları saçmış, halkı birbirine düşman edecek çatışma ortamları yaratılmasını özendirmiştir. 25 yıldır bir yaşam ve doğa mücadelesi veren bu halkı asla korkutmazsınız. Gerçek ulusal madenciliğin nasıl yapılması gerektiğini, Artvin’de niye karşı çıktığımızı bilmek isterseniz bunu da anlatırız. Ancak külhanbeyi tehditlerinizi gidin başkasına anlatın” dedi.

CERATTEPE DAVASI 19 EYLÜL'DE 

Karahan ayrıca, tüm çevre dostlarını Rize İdare Mahkemesi'nde görülecek "Cerattepe davası"nın 19 Eylül'deki duruşmasına davet etti. (HABER MERKEZİ)