Cudi eteklerinde 4 aile bir çadırda yaşıyor

Şırnak'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından göç etmek zorunda kalan 2 bin kişi, 5 aydır, Cudi Dağı eteklerindeki derme çatma çadırlarda yaşam savaşı veriyor

Google Haberlere Abone ol

Hacı Bişkin  [email protected]

DUVAR - Şırnak'ta 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve ardından başlayan operasyonlar yüzlerce aileyi yerinden etti. Maddi durumu iyi olmayan ve gidecek kimsesi bulunmayan aileler Cudi Dağı eteklerindeki İkizce köyünün yakınlarına kendi imkanlarıyla yaptıkları çadırlara yerleşti.

'2 BİN KİŞİ GELDİ'

İkizce Köyü muhtarı Salih Saltan, Şırnak'tan 2 bin kişinin köyün yakınlarına yerleştiğini anlatırken "Köyümüzün alt yapısı bu kadar insana su vermeye yetmediği için sık sık borular patlıyor. Onlar da biz de susuz kalıyoruz" dedi.

Köye yerleşen ailelere devletin el uzatmadığını söyleyen muhtar Saltan yaklaşan kış nedeniyle çadırlarda yaşayan Şırnaklıları daha zor şartların beklediğini söyledi.

sirnak1 Göç eden ailelerin çocukları okula gidemiyor.

'ÖNCE SOĞUKTU ŞİMDİ SİNEKTEN YATILMIYOR'

Cudi Dağı eteğine yerleşen Şırnaklılardan biri olan  8 çocuk babası Hüsnü Taşar, şunları anlattı:

"Sokağa çıkma yasakları nedeniyle çocuklarım okula gidemiyor. Ailemi alıp İkizce Köyü’nde kendi imkanlarımızla çadır kurduk. Başka bir şehir de ev kiralamak istediğimizde normalde kirası 300 olan bir daireye, ev sahipleri Şırnaklı olduğumuzu duydukları zaman 8 yüz TL kira istiyorlar. Biz de İkizce Köyü’ne göç etmek zorunda kaldık. Çadır sayısı az olduğundan dolayı 4 aile bir çadırda kalıyoruz. Cizre Kaymakamlığı'na bize temiz su gönderin diye dilekçe yazdık 2 ay oldu hala bekliyoruz. Bütün zorluklara rağmen burada yaşamak zorundayız. Kışın soğuğunda bile buradaydık. Yazınsa havalar çok sıcak. Şimdi de sıcaklıklardan dolayı sivrisinekler çoğaldı. Çocuklarımız hastalandı. Önümüzde kış var. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.”

sirnak2 Çadırlarda kalan aileler sağlıklı içme suyundan yoksun ve sağlık hizmeti alamıyor.

'EVLERİMİZİN YIKILDIĞINI BURADAN GÖRÜYORUZ'

Vesile ve Keser Katar, ise Şırnak'taki 6 katlı evlerini terk ederek göçmek zorunda kaldıklarını anlattı: "Ama sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerimizi terk etmek zorunda kaldık. Şu an 2 aile bir çadırda yaşıyoruz. Çadırları da yasak başlamadan önce köyde kurduk. Şırnak’taki evlerimize gidemeyeceğiz çünkü evlerimizin yıkıldığını buradan gördük. Farklı şehirlerde çocuklarımızın arkadaşları okula gidiyor bizim çocuklarımız bu sene okula bile gidemedi. Benim oğlum her gün 'anne ne zaman yasak kalkacak ben okula gideceğim' diyor. Oğluma cevap veremiyorum. Yaşlılarımız, çocuklarımız hepimiz perişan olduk. Her şeyimiz birer birer yok oldu."