'Şırnak'ın yüzde 70'i yıkılacak'

Hakkari Belediye Başkanvekili Fatma Yıldız, kentte yaşayanların il olarak kalma kararını sevinçle karşıladıklarını söyledi. Şırnak Belediye Eşbaşkanı Serhat Kadirhan ise kararın memnuniyet yarattığını söylerken kentteki son durumu aktardı: "Şırnak'ta yıkım devam ediyor. Tahminimize göre Şırnak'ın yüzde 65-70'inin yıkılacağı yönünde. Kırk bin insan evsiz kaldı."

Google Haberlere Abone ol

Vecdi Erbay  [email protected] .tr

DİYARBAKIR - Hakkari ve Şırnak'ın il olarak kalması iki kentte de memnuniyetle karşılandı. Hakkari Belediyesi Başkanvekili Fatma Yıldız ile Şırnak Belediye Eşbaşkanı Serhat Kadirhan belediyelere kayyım atılmasına ilişkin düzenlemeden geri adım atılmasını olumlu bulduklarının altını çizdi. Serhat Kadirhan, sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak'taki son durumla ilgili bilgileri de paylaştı: "Şırnak'ta yıkım devam ediyor. Tahminimize göre Şırnak'ın yüzde 65-70'inin yıkılacağı yönünde. Kırk bin insan evsiz kaldı."

Hakkari Belediyesi Başkanvekili Fatma Yıldız, kentin Şırnak'la birlikte il olarak kalmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

İktidarın bu konuda geri adım atmasından sevinç duyduklarını belirten Yıldız, "Bir ilin ilçe olduğu görülmüş şey değil" dedi.

Yıldız, Hakkari halkının da kararın geri çekilmesinden sevinç duyacağını belirtti.

"Belediyelere kayyım atanmasının halk kabul etmeyecekti" diyen Yıldız, "Belediyeye kayyım atanması halkın iradesini hiçe saymak olurdu. Bu haksızlığı halk kabul etmeyecekti ve büyük sıkıntılara neden olurdu" diye konuştu.

'CİZRE DE İL YAPILMALI'

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi de kararı memnuniyetle karşıladı. Cizre'nin tarihiyle, kültürüyle il olmayı hak eden ve konumu itibariyle çevresini de kalkındıracak bir yapıda olduğunu söyleyen Baro Başkanı Elçi, "Şırnak'ın il statüsünde kalması sevindiricidir, ama Cizre'nin de il yapılması gerekir" dedi.

'KAYYIM'DAN VAZGEÇİLMESİ İSABETLİ OLDU'

Elçi, belediyelere kayyım atanmasına ilişkin düzenlemenin geri çekilmesini ise şöyle değerlendirdi:

"Belediyelere kayyım atanması doğru değildir. Dolayısıyla bu düzenlemenin geri çekilmesi isabetli oldu. Siyasetçiler suç işleyebilir, hata yapabilir. Bunun için mahkemeler var, sandık var. Siyasetçilere en büyük cezayı halk sandıkta verir. Belediyelere Kayyım atamak halk iradesini de boşa çıkarmak olurdu" dedi.

Hakkarililer, Hakkari'nin il olarak kalması için gece nöbet eylemi başlatmış, bir heyet de Görüşmelerde bulunmak üzere Meclis'e gitmişti.

'CEZALANDIRMAYA YÖNELİKTİ'

Şırnak Belediye Eşbaşkanı Serhat Kadirhan, kararı "Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir ilin ilçe olduğu. Bu karar, tamamen Şırnak ve Hakkari halkının cezalandırılmasına yönelikti. Biz düzenlemeyi Şırnak halkıyla birlikte böyle değerlendirmiştik. Elbette bu yanlıştan geri dönülmesi sevindiricidir" diye değerlendirdi.

'MUHALEFETİN ETKİSİ OLDU'

Belediyelere kayyım atanmasıyla ilgili düzenlemenin geri çekilmesini de olumlu bulduklarını söyleyen Kadirhan, konuyla ilgili halkın tepkisinin önemli olduğunu ifade etti. Kadirhan şöyle dedi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bir güvenlik toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda Şırnak ve Hakkari'nin il olmaktan çıkarılması ile belediyelere kayyım atanmasına ilişkin düzenlemeye ilişkin yürütülen etkin muhalefetin de konuşulduğunu düşünüyorum. Geri adım bu nedenle atılmış olabilir. Yasal düzenleme Meclis'te geri çekildi, ama biliyordunuz, OHAL ile yönetiliyor ülke ve Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden gündeme gelebilir bu yasa."

'ÖCALAN'IN DURUMU'

Kadirhan, Hükümetin düzenlemeyi geri çekmesi Kürt siyasetçilerine bir adım yaklaşması anlamına gelir mi sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Kürt halkına ve siyasetçilerine yaklaşmak için bir yıldan uzun zamandır haber alınamayan Abdullah Öcalan'ın durumu hakkında bilgi vermesi gerekiyor. Öcalan'ın bir an önce ailesiyle, avukatlarıyla ya da bağımsız bir heyetle götüştürülmesi gerekiyor. Bu görüşmenin toplumu rahatlatacağını düşünüyoruz."

Serhat Kadirhan, sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak'taki son durumla ilgili bilgileri de paylaştı: "Şırnak'ta yıkım devam ediyor. Tahminimize göre Şırnak'ın yüzde 65-70'inin yıkılacağı yönünde. Kırk bin insan evsiz kaldı."

İHD: İSABETLİ BİR KARAR

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, kararı "Şırnak ve Hakkari'nin il statüsünde kalacak olması isabetli bir karar olmuştur, aksi durumda halkın kazanılmış haklarının elinden alınması olacaktı" diye değerlendirdi.

Belediyelere kayyım atanmasıyla ilgili düzenlemenin geri çekilmesinin son derece önemli olduğunu belirten Bilici, şunları söyledi: "Belediyelere kayyım atamak halkın iradesine siyasi darbe olurdu. Toplumsal barış zedelenir, geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlara neden olabilirdi. Siyasi iktidarı seçilmiş insanlara saygı göstermesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunduk. Bu esasında Kürtlere yönelik bir uygulamadır ve bundan vazgeçilmelidir, dedik. Siyasetin önünü açacak adımlar atılmalı. HDP'li vekiller dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla tehdit edilmemeli ve hazırlanacak yeni anayasa da mutlaka HDP'li temsilciler de yer almalı. Bunlar, toplumsal barışın sağlanması için gerekli adımlardır."