Şırnak'ta dört aileye bir tuvalet

Diyarbakır Tabip Odası'dan bir heyet Şırnak'tan göç etmek zorunda kalanların yaşam koşullarını incelemek için bölgeye gitti. Sonra da bir rapor hazırladı: "20 kişi bir odada kalıyor. Sağlıklı içme suyu yok. Ortalama 4 aile bir tuvaleti kullanıyor..."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ta geçen 14 Mart'ta başlayan sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar nedeniyle çok sayıda aile kenti terk etmek zorunda kaldı. Bu ailelerin çoğu kentin yakınındaki alanlara kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda yaşam savaşı vermeye başladı.

Diyarbakır Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu tarafından oluşturulan bir heyet, göçün ardından bu ailelerin kaldığı çadırları giderek incelemelerde bulundu. Sağlıkçı ve psikologlardan oluşan heyet, bulgu ve gözlemlerini aktardıkları bir rapor hazırladı.

sirnak banyo Göç etmek zorunda kalan insanlar banyo sorununu kendi imkanlarıyla çözmeye çalışıyor.

SADECE İKİ DOKTOR İLGİLENİYOR

Raporda başka kente göç etmek isteyen Şırnaklıların karşılaştıkları sorunlar şöyle sıralanıyor:

"Sosyo ekonomik durumu iyi olmayan olan aileler başka şehirlerde kiralık ev tutamıyor. Daha önce kirası 300 TL olan bir daire için Şırnak'tan gelenlerden 1000 TL kira isteniyor. Bu durum insanları kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda yaşamaya sev etti. Bu insanların çoğu Şırnak’a bağlı İkizce köyünün yakınına yerleşti. Sokağa çıkma yasağının başladığı ilk günlerde 10 bin nüfusu olan İkizce köyünde yaşayanların sayısı bu göçleı 40 bine yükseldi."

40 BİN KİŞİYE 2 DOKTOR

sirnak su Bölgedeki çadırlarda kalanlar kendi imkanlarıyla getirdikleri dere suyunu kullanıyor.

Özellikle çocuk ve yaşlılarda hastalık riski riskinin yüksek olduğu belirtilen raporda "Köye ve kırsal alana yerleşen 40 bin kişiye sadece 2 doktor hizmet verebiliyor" bilgisi yer aldı

Diyarbakır Tabip Odası'nun raporunda temizlik ve tuvalet konusunun da ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekiliyor. Raporda şu ifadeler yer alıyor:

"Halk kendi tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kanallar kazdı. Fakat köydeki alt yapı sağlam olmadığı için kanalizasyon suları çadırların 10 metre yakınından geçiyor. Bu durum akrep ve yılan gibi zehirli hayvanların artmasına neden oldu. Ayrıca belediye tarafından ailelerin kaldığı ortamın ilaçlanmaması göç eden Şırnaklıların hastalanmasına neden oluyor."

sirnak bardak Çadırlarda kalanlar için en büyük sorunlardan biri de içme suyuydu.

Raporda çadırlarda yaşayan yurttaşlar için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

1) Nüfus yapısının belirlenmesi: Mobil ekipler oluşturularak bölgede kaç kişi olduğunun, kaç bebek, kaç çocuk, kaç 15-49 yaş arası kadın, kaç 65 yaş üstü birey ve kaç kronik hastalığı olan bireyin bulunduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Bu sayede nüfusun sağlık ihtiyaçları planlanabilecektir.

2) Çevre sağlığı hizme tleri: Pek çok ailenin temiz içme suyuna ulaşamadığı düşünüldüğünde belediyenin acilen tankerlerle su taşımasının ya da kuyu açmasının uygun olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca belediyenin sivrisinek, akrep ve yılanlar için önlem alması gerekmekte. İlaçlamalar acil bir şekilde yapılmalı.

3) Seyyar tuvaletler gönderilmeli: Halkın kendi kazdığı tuvalet çukurlar incelenip, uygun olmayanlar kapatılıp, uygun çukurlar sağlanabilir ve seyyar tuvaletler temin edilmeli.

4) Koruyucu sağlık hizmetleri: Bütün koruyucu hizmetlerin aksadığı bölgede aşıların, gebe takiplerinin ve kontrasepsiyon hizmetlerinin sunulamadığı görülmüştür. Halkın sağlık kuruluşlarına olan uzaklığı ve ulaşımın zorluğu düşünüldüğünde, nüfus yapısı belirlendikten sonra koruyucu hizmetler düzenli bir şekilde planlanıp buradaki halka götürülmeli, kondom dağıtılmalı ve RİA takma koşulları sağlanmalı.