'Kızım gözlerimin önünde eriyor'

Diyarbakır'daki Fidanlık kampında yaşayan Ezidiler mülteci statüsüne sahip olmadıkları için sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. O mültecilerden biri de kalbi delik olan 5 yaşındaki Sazan Kaçan...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da Irak'ın Şengal bölgesinden gelen Ezidiler için kurulan Fidanlık Kampı'nda bin 214 çocuk bulunuyor. Toplam 3 bin 800 Ezidi'nin kaldığı kampta, kronik hastalığa yakalanan çok sayıda göçmen sağlık hizmetinden yoksun bırakılıyor.

Diyarbakır Tabip Odası'ndan Doktor Mehmet Şerif Öner, Fidanlık Kampı'nda yaşayan Ezidilerin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na bağlı olmadıkları için hastanelerde tedavi hizmeti alamadıklarını söyledi.

ACİLEN AMELİYAT OLMALI

Fidanlık Kampı'nda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak çalışan sağlık sorumlusu Ömer Kalem, ailesiyle birlikte kampta yaşayan 5 yaşındaki Sazan Kaçan'nın acilen tedavi olması gerektiğini belirterek, yetkililere çağrıda bulundu.

cocuk Sazan Kaçan, tedavi olmayı bekliyor.

TEDAVİ İÇİN 18 BİN TL

2014 yılından IŞİD'in Şengal'e saldırması sonucunda Şırnak'ın Roboski köyüne yerleşen, Kaçan ailesi daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kurmuş olduğu Fidanlık kampına yerleşti. 3 çocuğuyla birlikte Diyarbakır'da bulunan Fidanlık kampında yaşayan 40 yaşındaki Sumükcan Kaçan yaşadıklarını şöyle anlatıyor:” IŞİD Şengal'e saldırdıktan sonra göç etmek zorunda kaldık. Türkiye'ye gelebilmek için kaç gün yürüdüğümüzü hatırlamıyorum. Önce Şırnak'ın Roboski köyüne göç ettik. Daha sonra Diyarbakır'a geldik. IŞİD Şengale saldırmadan önce kızımın tedavileri hastanede yapılıyordu. Ama Türkiye'ye geldikten sonra hiçbir hastane kızımın tedavi masraflarını üstlenmedi. Kızımın tedavisi için 18 bin TL gerekiyor. Doktorlar kızım tedavi edilmezse öleceğini söyledi. Hastane masraflarını karşılayabilecek param yok. Kızımın yaşaması için yardıma ihtiyacım var.”

KALBİ DELİK, VÜCUDU ŞİŞİYOR

Kaldırıldığı hastanede 'fallot tetralojisi' teşhisi konulan 5 yaşındaki Sazan yediklerini kusuyor. Vücudunda morluklar var. Kalbi delik olan ve akciğerine giden damarın dar olması nedeniyle nefes almakta zorluk yaşayan 5 yaşındaki Sazan Kaçan'nın annesi Elif Kaçan, kızının gözü önünde eridiğini söyleyerek şöyle devam etti:”Kızımın tedavisini kampta bulunan gönüllü doktorlar yapıyor. Ama burada imkanlar kısıtlı olduğu için kızımın iyileşmesinde herhangi bir ilerleme olmuyor. Hastanelere verebilecek param olsaydı bir  dakika bile beklemezdim. Her akşam kızımın başında uyuyorum. Kızımın durumunu görünce kahroluyorum.”

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN CEVAP BEKLENİYOR

Türk Tabipler Birliği adına Fidanlık kampında yaşayan Ezidilerin 2'nci ve 3'ncü sağlık hizmetlerinden yaralanabilmesi için Sağlık Bakanlığı ile görüştüklerini söyleyen doktor Mehmet Şerif Öner, Sağlık Bakanlığı'ndan herhangi bir cevap alamadıklarını kaydetti. Öner, kampta yaşlı ve çocuk olmak üzere en az 50 hastanın tedavi olmayı beklediğini ifade etti.