Beştaş'tan Bozdağ'a 'işkence' sorusu

HDP'li Beştaş, Antalya Cezaevi'ne ilişkin iddiaları Bozdağ'a sordu. Cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin dövüldükleri iddia ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Antalya L Tipi Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlülerin Kürtçe konuşma ile yasaklanan bazı kitaplar gerekçe gösterilerek koğuşlarında tek tek kelepçelenerek saatlerce dövüldüklerine ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Beştaş, “Ziyaret sırasında mahpusların işkenceden ötürü ayakta durmakta güçlük çektiklerini, burunlarının kırık olduğunu, yüzlerinde ve vücutlarında darp izleri gördüklerini ifade etmişlerdir” dedi.

Cezaevleriyle ilgili son dönemde giderek artan kötü muamele, darp ve işkence iddiaları TBMM gündemine taşındı. HDP’li Beştaş Antalya L Tipi Cezaevi'ne ilişkin iddiaları Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. Soru önergesi ve gerekçesi şöyle:

15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından ilan edilen OHAL neticesinde hak ve özgürlüklere çeşitli sınırlamalar getirilmiş olup bu durumun en şiddetli şekilde yaşandığı yerlerden birisi de kuşkusuz cezaevleridir. Geçtiğimiz günlerde Antalya L Tipi Cezaevi'nde bulunan tutuklu ve hükümlülere bulundukları koğuşlarda kelepçe takılarak işkence edildiği bilgisi kamuoyuna yansımıştır.

Gardiyanlar tutuklu ve hükümlülere bazı kitapları okumamalarını, Kürtçe konuşmalarının yasaklandığını söylemişler; koğuşlara girerek yasakladıkları hususları gerekçe göstermek suretiyle tutuklu ve hükümlüleri tek tek kelepçelemiş, ardından saatlerce dövmüşlerdir. Öyle ki tutuklu ve hükümlü yakınları ziyaret sırasında mahpusların işkenceden ötürü ayakta durmakta güçlük çektiklerini, burunlarının kırık olduğunu, yüzlerinde ve vücutlarında darp izleri gördüklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca Gardiyanlar 50 dakika olan görüş süresini 15 inci dakikada sonlandırmışlar tutuklu ve hükümlü yakınlarına da kötü muamelede bulunmuşlardır.

Antalya Cezaevi'nde yaşanan işkenceden haberdar mısınız?

Antalya Cezaevi’nde gardiyanların mahpuslara işkence etmesinin gerekçe ve dayanağı nedir?

Gardiyanların mahpuslara Kürtçe konuşmalarını ve bazı kitapları bulundurmalarını yasaklamaları ilan edilen OHAL kapsamında mıdır?

Cezaevlerinde yaşanan işkence uygulamaları OHAL sürecinde devam edecek midir? Bu konuda cezaevlerine talimat verdiniz mi?

Ziyaretçi görüş süresinin kısaltmasının sebebi nedir? Yasal mevzuata aykırı davranılmasının dayanağı ve gerekçesi nedir?

OHAL ilanının kamuoyundan gizlenen ve açıklanmayan sebepleri nelerdir?