'Kepçenin önüne yatar, taşocağını yaptırmayız'

Safaalan halkı 3. havalimanına malzeme sağlamak için kurulması istenen taşocağına karşı. Köylüler, "Taşocağı bu köye asla hayır getirmez. Bir patlama bütün ormanlarımızı yok ediyor" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Ormanları Savunması (KOS); Cengiz, MAPA, Limak, Kolin ve Kalyon inşaatın ortaklığının oluşturduğu 3. havalimanı inşaatına malzeme sağlamak için taşocağı açmak istenen Safaalan köyünde önceki akşam köylülerle forum düzenledi. Cumhuriyet'ten Dilek Şen'in haberine göre, foruma, köy muhtarı Mehmet Özmen, Saray Doğa Koruma Derneği üyeleri, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Kırklareli Şube Başkanı Nusret Türkkan ve köylüler katıldı.

'İZİN VERMEYECEĞİZ'

Köylüler, Safaalan’a 2005’te kurulmuş taşocağı nedeniyle ocağın yarattığı kirliliği ve ocaktaki patlama seslerini iyi bildiklerini ve köylerinde yeni bir taşocağına izin vermeyeceklerini söyledi. Yaklaşık 1500 kişinin yaşadığı köyün çoğunluğu, taşocağına karşı. Kahvedeki çoğu köylü, bu “karşı olma” halini devlete yönelik bir başkaldırıdan çok, şirketlere ve ranta karşı mücadele olarak tanımlamak istiyor. Tekirdağ’ın Saray ilçesine bağlı Safaalan köyünden Metin Can, “Göğsümün gücüyle mücadele edeceğim. Bu ocağı buraya yaptırmayacağım” diyor. “Hukuki süreçle önlenememesi durumunda ne yapacaksınız” sorumuza bir başka köylü, “Tankın önüne yattığımız gibi, kepçenin önüne de bayrağımızı alıp çıkarız. Gelmesinler” diye tepki veriyor. Köylülerden Adem Kahrıman, daha önceki taşocağında 1 yıl çalıştığını ve ocağın kısa vadeli iş imkânı sunduğunu belirterek, “Taşocağı bu köye asla hayır getirmez. Bir patlama bütün ormanlarımızı yok ediyor. Taşocağının vereceği işi hiç vermesin. Bürokrasiden gelenlerin bir tanesi taşın kırıldığı yere gelip patlamayı yerinde görmedi” diye ekliyor. Kahrıman, bölgede iki baraj olduğunu ve İstanbul’un suyunun da buradan gittiğini belirterek “Taşocağı kurulursa İstanbul’un suyu da kirlenecek” diyor.

Haberin tamamı