Saat Kulesi darbe karşıtı eylemler bitene kadar çalışmayacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi darbeye tepki eylemleri sırasında bazı bölümleri parçalanan ve saati çalınan tarihi kuledeki zarar için yargıya başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Konak Meydanı’nda toplanan darbe karşıtlarının demokrasi nöbeti sırasında zarar gören tarihi Saat Kulesi, eylemler sona erene kadar çalışmayacak.

İzmirli mimar Raymond Charles Péré tarafından tasarlanan ve II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25’inci yılı nedeniyle Alman imparatoru II. Wilhelm'in hediyesi olan 115 yıllık Saat Kulesi, kurulduğu günden bu yana yalnızca 5.2 büyüklüğündeki 1974 İzmir Depremi sırasında durmuştu.

Gazete Habertürk'ten Melis Apaydın İde'nin haberine göre Saat Kulesi’nin zarar görmesi en çok 21 yıldır saatin bakımını yapan antika saat ustası Feti Pamukoğlu’nu üzdü. Etraftaki kalabalığa rağmen saati tamir etmek için çabalayan emektar saatçi, 3 gün boyunca saati korumaya çalıştı.

Bu şekilde başarılı olamayacağını anlayınca saatin kıymetli parçalarını söküp Kemeraltı Çarşısı’ndaki antika saat dükkânına getirmeye karar verdi.

Saatin olaylar bitene kadar çalışmayacağını söyleyen Pamukoğlu, “Denize bakan kadran ve cam, içeri girenler tarafından kırılmış. Önce demir korkulukları, ardından da demir ve tahta kapıda bulunan asma kilitleri kırıp içeri girmişler. Tüm kıymetli parçaları söküp dükkânıma götürdüm. Ne zaman insanlar evlerine döner ve olaylar biter, o zaman tarihi saati yeniden kuracağım. O zamana kadar Saat Kulesi’nde zaman duracak” dedi.