Ermenilerden Patrikhane önünde eylem

Kumkapı'daki Ermeni Patrikhanesi önünde toplanan Ermeniler adına yazar Jaklin Çelik konuştu: Patriklik makamını dolduracak kişi halkoyuyla seçilmelidir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kumkapı'daki Ermeni Patrikhanesi önünde toplanan grup, 8 yıldır patriklik seçimlerinin yapılmaması nedeniyle protesto eylemi düzenledi. 2008 yılında hastalanan Patrik Mersob 2'nin ardından, Aram Ateşyan vekillik görevine getirildi.

PATRİK HALKOYU İLE SEÇİLMELİ

Grup adına basın açıklamasını Jaklin Çelik yaptı. Çelik, “Türkiye Ermenileri Patriklik makamı, 550 yıllık bir geleneği, kökleri 3 bin yıl ötesine uzanan kadim bir ulusun bu topraklardaki varlığını ve onurunu temsil ediyor. Tam 8 yıldır türlü gerekçelerle patriğimizi seçemiyoruz. Daha önce eşi benzeri olmayan, uydurulmuş bir unvanla, neye hizmet ettiği, kime karşı sorumlu olduğu belli olmayan bir vekalet sistemi ile bizi oyalıyorlar. Patriklik yasal statüye, kalıcı bir hukuki zemine sahip olmalı. İnanç özgürlüğümüze daha fazla müdahale edilmesini, seçme hakkımızın anlamsız bahanelerle elimizden alınmasını kabul etmiyoruz.

Patriklik makamını dolduracak kişi kadim geleneklerimize uygun olarak halkoyuyla seçilmelidir" dedi.

MESROB 2, 8 YILDIR YOĞUN BAKIMDA

Basın açıklamasının ardından grup, üzerinde “Patriğimizi biz seçmek istiyoruz" yazılı siyah çelengi patrikhane önüne çelenk bıraktı.

Ermeni Patriğinin seçilmesi için patriğin ya hayatını kaybetmesi ya da görevinden istifa etmesi gerekiyor. Patrik Mersob 2 ise alzheimer hastalığı nedeniyle 8 yılı aşkın süredir yoğun bakımda tutuluyor. (İSTANBUL/DHA)