HES çalışmaları balıkları öldürdü

Antalya Manavgat'ta yapılan HES çalışmalarında kullanılan patlayıcılar nedeniyle, Köprüçay'da balık ölümleri yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Manavgat'ta bulunan, Yukarı Köprü Çay Havzası'na inşa edilen hidroelektrik santrali (HES) için yapılan yol çalışmaları balık ölümlerine neden oldu.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan Köprüçay'a inşa edilen Değirmenözü HES için yol çalışmaları yapılıyor. Yol çalışmaları için patlayıcıların kullanılması nedeniyle, balık ölümleri yaşandığı iddiaları TBMM gündemine taşındı.

NUMUNE SONUÇLARI GİZLENİYOR

Birgün gazetesinden Demet Sargın'ın haberine göre, balık ölümlerinin ardından yetkililer, inceleme yapmak için su ve balık örnekleri aldı. Fakat numune sonuçlarının açıklanmadığı ve ölümlerin üstünün kapatılmaya çalışıldığı söyleniyor.

TARIM ARAZİLERİNİN SULAMASI İÇİN KULLANILIYOR

Şüpheleri arttıran başka bir gelişme de, numune sonuçlarının açıklanmamasına karşın, çaya girilmemesi yönünde uyarı levhaları asıldı. Zehirli olduğu düşünülen çayın suyu ise tarım arazilerinin sulamasında kullanılıyor.

hes-koprucay-i-balik-mezari-yapti-148896-1

ÖLÜMLER MECLİS GÜNDEMİNDE

Yaşanan balık ölümleri, Cumhuriyet Halk Partisi Antalya milletvekilleri Niyazi Nefi Kara ve Devrim Kök ile İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun imzalarıyla, TBMM gündemine taşındı. Verilen meclis araştırma önergesinde, Değirmenözü HES inşaatı ve yol çalışmalarında kullanılan patlayıcıların balık ölümlerine neden olup olmadığının araştırılması istendi. Önergede, alınan numunelerin kamuoyuyla paylaşılmamasının sebebinin HES çalışması olabileceği ihtimaline dikkat çekildi.

Yılda 1 milyon kişinin rafting yapmak için ziyaret ettiği Köprülü Kanyon Milli Parkı'na komşu olan HES'in, çevreye ve turizme zarar vereceği gerekçesiyle, bölgede yaşayanlar, çevre platformları ve Manavgat Belediyesi projeye karşı çıkmıştı. Değirmenözü köyünde bulunan çok sayıda bina da santral alanı içinde kaldı.

SANTRAL PLANSIZ YAPILDI

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise 2015 yılında proje onaylandığında, "Suda sıkıntı yaşanacağına, tabii yapının kaybolacağına yönelik ciddi problemler var. Bu işi üstlenen firma bir süredir çalışma yapmakta fakat bayındırlık planı uygulaması yok. Bu olmadan başlayamaması gerek. Bakanlık şu lahza görüş talep etmesine rağmen firmanı çalışması olduğunu biliyorum. Konu Manavgat meclisinde reddedildi. Bölgenin ciddi rahatsızlığı var" şeklinde konuşmuştu.

Etiketler antalya HES Manavgat