Hasan Cemal 24 yıl sonra yeniden genel yayın yönetmeni

Gazeteci Hasan Cemal, 24 yıldır uzak kaldığı ve "Epeyce özlemişim" dediği Genel Yayın Yönetmenliği koltuğuna 'tekrar' oturdu!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Deneyimli gazeteci Hasan Cemal, Özgür Gündem gazetesi için başlatılan 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' kampanyasına katıldı.

Kampanyanın 43’üncü gününde Genel Yayın Yönetmenliği görevini devralan Cemal, gazetenin haber toplantısına katıldı ve  gündemdeki konuları değerlendirdi. Toplantıda gazetecilik deneyimlerini de paylaşan Cemal, Özgür Gündem gazetesinin her dönem hedef alındığını ve hep zor dönemlerden geçtiğini söyledi. Cemal, “Haber merkezlerinde gerçek haberler çöpe atılıyor. Öyle bir korku yaratıldı ki... İktidarın istediği haberi yapmadığınız zaman ya hapistesiniz ya da soruşturuluyorsunuzdur” dedi.

Kürt gazetecilere yönelik iktidar baskısı ve saldırıların arttığını da belirten Cemal,, “Böyle bir dönemde hem Özgür Gündem çalışanlarına hem de Kürt gazetecilere Allah kolaylık versin. Ateş altında çalışıyorsunuz. ’90’larda bile böyle değildi baskılar. İyi bir dönemi yaşamıyoruz gazeteciler olarak” diye konuştu.

'EPEYCE ÖZLEMİŞİM O MASAYI'

T24'teki köşesinde de Özgür Gündem nöbetine ilişkin bir yazı kaleme alan Hasan Cemal, yazısına şöyle başladı:

"Genel yayın yönetmenliği koltuğuna son kez çeyrek yüzyıl önce Cumhuriyet’te oturmuştum. 1992’nin Şubat ayıydı. 11 yıllık gazete yöneticiliğim ‘Cumhuriyet vazosu’nun kırılmasıyla noktalanmıştı.

O tarihten sonra çıkan bazı fırsatlara rağmen genel yayın yönetmenliğinden uzak durdum.

Belki istemedim, belki göze alamadım, belki de çekindim. Salı sabahı Özgür Gündem gazetesinde genel yayın yönetmeni koltuğuna oturunca hoşuma gitmedi değil. Epeyce özlemişim o masayı.

Ben konuşuyorum, herkes dinliyor!

Çünkü o koltuk diktatörlük koltuğudur.

Herkes ağzına bakar, son söz senindir.

Gazete mutfağında kral ‘ahçıbaşı’dır."

'KÜRT GAZETECİLER ÖZGÜR DEĞİLSE...'

Cemal, Özgür Gündem nöbetine neden katıldığını ise şöyle açıkladı:

"24 yıl sonra yayın yönetmeliği koltuğuna ilk kez dün Özgür Gündem’de oturdum. Neden mi? Ocak başından bu yana Özgür Gündem’e Ağır Ceza’da 140 dava, Asliye Ceza’da 63 dava açıldı, Dicle Haber Ajansı’ndan 12 muhabir son 5 aydır hapiste, 15 de hükümlü Kürt gazeteci cezaevinde… Ve ben, Kürt gazeteciler özgür değilse Türk gazetecilerin de özgür olmayacağına inanıyorum."

15 İSME SORUŞTURMA AÇILDI

Daha önce Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan, aralarında HDP İstanbul eski Milletvekili Sebahat Tuncel'in de bulunduğu 15 isme “örgüt propagandası yapmak” ve “suç işlemeye teşvik” suçlamasıyla soruşturma açıldı. Kampanyaya destek verdiği için hakkında soruşturma açılan diğer isimler şöyle: Erol Önderoğlu,  Celalettin Can, Ertuğrul Mavioğlu, Faruk Eren, Ayşe Düzkan, Mustafa Sönmez, Melda Onur, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Eşber Yağmurdereli, Ragıp Duran, Nurcan Baysal, Ömer Ağın, Ahmet Abakay’a da soruşturma açılmıştı.