'İntihar etti' denilen genç 'salıverin' emrine rağmen bırakılmamış!

Aşkale Geri Gönderme Merkezi’nde intihar ettiği ileri sürülen mülteci Dilo Derviş için ölümünden 9 gün önce 'salıverin' yazısı gittiği, bu konuda kendisinden de imza alındığı ortaya çıktı!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aşkale Geri Gönderme Merkezi’nde intihar ettiği ileri sürülen mülteci Dilo Derviş’in, salıverilmesi için karar alındığı ortaya çıktı. Bu bilgiye göre, Aşkale Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) 31 Aralık 2015 tarihinde intihar ettiği ileri sürülen mülteci Dilo Derviş’in (Basil Şehmus) ölümünden 9 gün önce İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün, idari gözetim kararının sonlandırılmasına dair Erzurum İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne talimat yazısı gönderdiği, bu yazı sonrası Dilo Derviş’e salıverildiğine dair tutanak imzalatıldığı belirlendi.

'SERBEST' AMA BIRAKILMAMIŞ!

Evrensel gazetesinden Volkan Pekal'in haberine göre Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Erzurum Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne 22 Aralık 2015 tarihinde gönderilen yazıda, Dilo Derviş’in idari gözetiminin sona erdirilerek , Erzurum Aşkale Geri Gönderme Merkezi’ne en yakın kolluk birimine teslim edilmesi ve güvenlik ile istihbarat birimlerine bilgi verilmesi talimatı gönderildi. Bu talimat üzerine 24 Aralık 2015 tarihinde Dilo Derviş’in beyan ettiği adreste kolluk birimine iki günde bir imza atma yükümlüğü ile salıverildiğine ilişkin tebliğ ve tebellüğ belgesi imzalatıldı. Bu tutanağın altında Aşkale Geri Gönderme Merkezi Müdür Vekili Adil Altın’ın ve ilgili memurların da imzası bulunuyor. Kağıt üzerinde kurumdan bırakılan Derviş, 9 gün boyunca hukuksuz bir şekilde Geri Gönderme Merkezi’nde tutuldu ve 31 Aralık 2015 tarihinde kaldığı koğuşta ölü bulundu.

Derviş’in avukatı Tugay Bek, birçok kuşkulu durum ve yanıtsız soru varken Aşkale Cumhuriyet Savcılığı ve diğer yetkililerin hâlâ Dilo Derviş’in intihar ettiğinde ısrar ettiğini dile getirdi. Bek, Erzurum Valiliği'nin, Erzurum Göç İdaresi Müdürü Haşim Özcan ve Aşkale Geri Gönderme Merkezi Müdür Vekili Adil Altın hakkında neden soruşturma izni vermediğini sordu.

'GÖÇ İDARESİ BİZİ OYALADI'

Derviş’in, erişimlerini ve yardımlarını engellememek için Adana’dan alınıp Aşkale’ye götürüldüğünü ifade eden Bek,  “Bizzat Göç İdaresi Genel Müdürü tarafından ‘Birkaç bürokratik işlemden sonra bırakılacağı’ sözü verilerek günlerce oyalandık. Bugün bize verilen bu sözlere inandığımız ve yirmi yaşındaki bir gencin ölümüne engel olamadığımız için gerçekten üzgünüm ve kendimi tüm hayatım boyunca bundan dolayı sorumlu hissedeceğim” şeklinde konuştu. Otopsisi eksik yapılan Derviş’in boğuşma yaşayıp yaşamadığının anlaşılması için tırnak aralarındaki dokuları almalarını talep ettiklerini dile getiren Bek,  Trabzon Adli Tıp Kurumu’nun göndermiş olduğu raporda “Bir adet tırnak parçası üzerinde en az biri erkek birden fazla şahsa ait DNA profili bir arada ve karışık olarak tespit edilmiştir” denildiğini aktardı. Şüpheli durumda olan personelin doku örneklerinin DNA mukayesesinin yapılması gerektiğini dile getiren Bek, bu mukayesenin aradan geçen iki aya rağmen yapılmadığını söyledi. Yazışmalardan Geri Gönderme Merkezinin yanlış tarihe ait görüntü gönderdiğini ve bu durumun düzeltildiğini ifade eden Bek, “Kurum soruşturmayı yanıltmak istemiştir” dedi. Bek Savcı ve yetkililerin Derviş’in intihar ettiği konusunda ısrar etmesinin anlaşılmaz olduğunu söyledi. Son derece modern bir cezaevini andıran Aşkale Geri Gönderme Merkezi’nin Avrupa Birliğinin katkısı ile inşa edildiğini hatırlatan Bek, “Binanın her yanında AB bayrakları bulunmaktadır.  AB-TC ortak işletmesi gibi duran bu Aşkale Geri Gönderme Merkezi’nde yaşanan bu hukuksuzluk, insan hakları ihlalleri ve ölüm olayı karşısında Avrupa Birliği neden görmezden gelmektedir?” diye sordu.

'1.65 METRE YÜKSEKLİKTEKİ RANZADA KENDİ ASTI' İDDİASI

Geri Gönderme Merkezinde intihar ettiği ileri sürülen 1.72 metre boyundaki Dilo Derviş’in kendini astığı iddia edilen ranzanın 1.65 metre boyunda olduğu, olay yeri inceleme raporuyla tespit edilmişti. Derviş, “PKK üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davadan tahliye olmasına rağmen  Geri Gönderme Merkezi’ne götürülmüştü. (Evrensel)

dilo