Kurşunlu Camii'nde hasar büyük

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki operasyonlar sırasında tahrip olan bölgenin en önemli kültürel varlıklarından Dört Ayaklı Minare ve Kurşunlu Camii, valiliğin özel izniyle basına gösterildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Kurşunlu Camii'sinde restorasyon çalışmalarının yakın zamanda başlayacağını belirtti.

2017 bu çalışmaları tamamlayarak ibadete açmayı planladıklarını söyleyen Evsen, şöyle dedi: "1516 yılında yapılan bir cami. Caminin bir özeliği ise, Osmanlı'nın buradaki ilk eseri olmasıdır. Diyarbakır'ın en eski ve en özelikli camilerden bir tanesidir. Caminin 2008 yılında restorasyonunu gerçekleştirdik. 2 yıla yakın bir süre zarfında restorasyon çalışmaları tamamlandı. Minberiyle, mihrabıyla, ahşap yapısıyla Diyarbakır'ın en güzel camilerinden bir tanesidir. 15-20 güne kadar buranın ihale aşamasını bitireceğiz. En kısa sürede restorasyonunu yapmaya başlayacağız. Hedefimiz 2017'inin sonunda buranın restorasyon çalışmalarını bitirip, camimizi hizmete açmak olacak. Restorasyonu için ise çok ciddi bir para harcanacak."

kursunlu3

9 CAMİ, 2 KİLİSE CİDDİ TAHRİBAT GÖRDÜ

Çatışmalarda 9 cami, 2 kilisenin tahrip olduğunu anlatan Evsen, "11 kültür varlığımız zarar gördü. Bunların 9 tanesi cami, 2 tanesi kilise. Fatihpaşa Camii, Hasırlı Mescidi, Arap Şeyh Camii, Nasuhpaşa Camii, Diyarbakır'ın sembol eserlerinde Şeyh Mutahar Cami ile Dört Ayaklı Minare, Ermeni Katolik Kilisesi ve Ermeni Protestan Kilisesi ciddi tahribatlar gördü. En kısa zamanda bunların restorasyonlarını gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

kursunlu

Sur’daki operasyon, sokağa çıkma yasağının ardından altı mahallede 2 Aralık 2015 günü başlatılmış, 9 Mart 2016’ya kadar devam etmişti.

Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, (DHA)