'Anıtkabir çevresindeki plan hareketliliği kuşku uyandırıyor'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkan Candan, Ak Partili Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Anıtkabir Koruma Planı'nda yaptığı değişiklikte kritik kavramlar olduğunu söyledi. Candan, "Bu plan hareketliliği kuşku uyandırıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Anıtkabir Koruma Amaçlı İmar Planı'ında yaptığı değişikliğin kuşku yaratıcı olduğunu belirterek kamuoyuna açıklama yapılmasını istedi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Büyükşehir Belediye geçen Meclisi'nin 11 Mayıs'ta Anıtkabir Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planları'nda değişikliğe gittiğini hatırlattı. Candan, şöyle devam etti:

"Anıtkabir’in anıtsal , tarihsel, simgesel ve özgünlük değeri tartışmasızdır. Anıtkabir Koruma Amaçlı İmar planları kamuoyuna açık bir şekilde ele alınmalıdır. Planlama sürecinin şeffaf olması, üniversiteler ve meslek odaları ile birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Anıtkabir ve çevresiyle Anıttepe yüzme havuzunun olduğu alanda yapılan plan değişikliğini Anıtkabir’i etkileme sınırlarındaki plan hareketlilikleri ile birlikte değerlendirdiğimizde, Anıtkabir çevresindeki bu plan hareketliliği kuşku uyandırıyor. Sürecin takipçisi olacağız."

'KRİTİK KAVRAMLAR YER ALIYOR'

Değişiklikte yer alan bazı kavramlar nedeniyle bu kuşkuya kapıldıklarını belirten Candan, şunları kaydetti: "Plan hükümlerinin 6. maddesinde 'Müdahale biçimleri paftasında yıkılacak yapılar olarak gösterilen yerlerin kentsel tasarım açısından, uygulama açısından mevcut haliyle kullanımına devam edebilir. Müdahale Biçimleri Paftasında 'yıkılacak yapılar' olarak gösterilen yapıların, plânda öngörülen Kentsel Tasarım Projesi'nin uygulama aşamasına kadar mevcut halleri ile kullanımına devam edilebilir'  ifadeleri yer alıyor. Bu planın acilen kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Burada kritik kavramlar var. Yıkılacak yapılar temizlenecek yapılar, yeni yapılacak yapılar söylemlerinin gerekçeleri ve en son plan kararları ile birlikte, planların açıklanması zorunluluktur. Tüm tarihsel ve kültürel mirasımızın yok edildiği tescilli kültür varlığı olan Atatürk'ün Marmara Köşkü'nün ilke kararlarına rağmen bir gecede yıkıldığı bir süreçte, Anıtkabir ve çevresindeki plan hareketliliğini, normal bir süreç olarak ele alamayız. Kuşkuluyuz."

'TOPLUMLA BİRLİKTE KARAR ALINMALI'

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Gökhan Yıldırım ise şunları söyledi: "En masum plan değişikliklerinin dahi suistimal edildiği bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle planlama ilkeleri doğrultusunda karar verilmesi adına sürecin takipçisi olacağız. Özellikle toplum için değer taşıyan mekanlarda yapılacak değişikliklerin, toplum ile birlikte karar alınarak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Meslek örgütleri olarak konunun bilimsel olarak ele alınmasının garantisi olduğumuz gerçeğiyle, süreçlerin bizler ve toplumun kendisi ile şeffaf bir şekilde sürdürülmesi gerekmekte. Böylece Ankara'da bütüncül bir ilke kararı olmaksızın yürürlüğe giren plan değişikliklerinin önüne geçebilir. Daha yaşanabilir bir Ankara'yı tarihimize de saygı duyarak hayata geçirebiliriz."

(DHA/Ankara)