Türkiye-Yeni Zelanda-Avustralya üçgeninde IŞİD krizi

Suriye'den Türkiye'ye girerken iki çocuğuyla birlikte yakalanan 26 yaşındaki bir kadın, Yeni Zelanda ile Avustralya arasında kriz çıkardı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, kadının geçmişte çifte vatandaş olduğunu ama Avustralya tarafından vatandaşlıktan çıkarıldığını açıklayarak komşularını tüm sorumluluğu kendilerine yıkmakla suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki çocuğuyla birlikte Suriye'den Türkiye'ye geçmeye çalışırken yakalandığı açıklanan ve IŞİD üyesi olduğu belirtilen 26 yaşındaki kadın, Yeni Zelanda ile Avustralya arasında kriz çıkardı. Türkiye'den yapılan açıklamada kadının Yeni Zelanda vatandaşı olduğu belirtilirken, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern komşuları Avustralya'yı kadının vatandaşlığını iptal edip tüm sorumluluğu kendilerine atmakla suçladı.

'ALTI YAŞINDAN BERİ YENİ ZELANDA'DA YAŞAMIYOR'

Ardern, kadının altı yaşından beri Yeni Zelanda'da yaşamadığını ve çifte vatandaş olduğunu ama Avustralya'nın kadının vatandaşlığını tek taraflı olarak iptal ettiğini açıkladı. Başkent Wellington'da gazetecilere konuşan Ardern, Avustralya'nın iptal kararıyla kendi sorumluluğundan 'feragat edip' altı yaşından beri ülkede yaşamayan bir kişinin sorumluluğunu sorunu tamamen Yeni Zelanda'nın omuzlarına yüklediğini belirtti.

'AVUSTRALYA PASAPORTUYLA SEYAHAT ETTİ'

Ardern, "Yeni Zelanda'dan altı yaşındayken ayrıldı, o tarihten beri Avustralya'da yaşıyordu. Avustralya vatandaşı oldu, Suriye'ye Avustralya'dan gitti ve Avustralya pasaportuyla seyahat etti. Yeni Zelanda ve Yeni Zelandalılar adına güçlü bir şekilde şuna inanıyoruz ki, bu kişi ile Avustralya'nın ilgilenmesi gerekiyor" dedi.

Kadının 2019'da IŞİD'in yenilgiye uğratılması sonrası iki çocuğuyla birlikte Suriye'de yakalanmasından sonra konuyu Avustralya Başbakanı Scott Morrison'la görüştüğünü anlatan Ardern, "Ertesi yıl bana, Avustralya'nın bu kişinin vatandaşlığını tek taraflı olarak iptal ettiği bilgisi verildi. Ne yanıt verdiğimi tahmin edebilirsiniz" diye konuştu. Yeni Zelanda Başbakanı, "Doğru yanıtın, insanların vatandaşlıklarını basitçe kaldırmak olduğuna hiçbir zaman inanmadım. İyi niyetli davranmadılar" diye konuştu.

'AVUSTRALYA'NIN SORUN İHRAÇ ETMESİNDEN BIKTIK'

Ardern, "Dürüst olmak gerekirse, Yeni Zelanda, Avustralya'nın sorunlarını ihraç etmesinden bıktı. Eğer durum tam tersi olsaydı biz sorumluluk alırdık. Doğru şey bu olurdu ve Avustralya'yı da aynısını yapmaya çağırıyorum" dedi.

'ÇOCUKLARININ VARLIĞINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURACAĞIZ'

Yeni Zelanda Başbakanı, hükümetinin, koşullara veya işledikleri suçlara bakılmaksızın vatandaşlarına karşı sorumluluk taşıdığını da vurguladı. Ardern, bu konuda alacakları kararlarda 'bir savaş bölgesinde doğma kararını kendileri vermemiş iki küçük çocuğun varlığını' göz önünde bulundurarak hareket edeceklerini vurguladı.

AVUSTRALYA 'CİDDİYE ALMADI': YASA BÖYLE

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise Ardern'e, "Benim işim Avustralya’nın çıkarlardır. İşim bu. Ve Avustralya Başbakanı olarak Avustralya'nın ulusal güvenlik çıkarlarına öncelik vermek benim görevim. Bütün Avustralyalıların aynı fikirde olduğunu sanıyorum" yanıtını verdi.

'TERÖRİSTLERİN VATANDAŞLIK İMTİYAZLARINDAN FAYDALANMASINI İSTEMİYORUZ'

Morrison, bugün konuyu Ardern ile görüşeceğini ama Avustralya parlamentosunda çıkarılan bir yasa gereğince 'terörist faaliyetlerde bulunan çifte vatandaşların vatandaşlığının otomatik olarak düşürüldüğünü' söyledi. Morrison, "Terör örgütleriyle birlikte savaşmış teröristlerin vatandaşlığın imtiyazlarından yararlanmasını istemiyoruz. Bu kişilerin, ülkemizin düşmanı olarak davranmaya başladıkları anda bu haklarından vazgeçtiklerini düşünüyoruz" diye konuştu.

Avustralya'nın bugüne dek, IŞİD'e katılmak için Suriye'ye giden en az 17 kişinin vatandaşlığını iptal ettiği düşünülüyor. Avustralya'daki yasa uyarınca, 14 yaşın üzerinde olup bir terör faaliyetine katıldığından şüphelenilen çifte vatandaşların vatandaşlığı iptal ediliyor. Geçmişte Türk vatandaşı olan Zehra Duman ile Lübnan vatandaşı olan bir kadının daha Avustralya vatandaşlıkları iptal edilmişti.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, IŞİD üyesi olduğu belirlenen ve mavi bültenle aranan 26 yaşındaki S.A. isimli Yeni Zelanda vatandaşı ile iki çocuğun Suriye'den Türkiye'ye girmeye çalışırken yakalandığı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)