TBB'de Feyzioğlu dönemi bitti: Yeni başkan Erinç Sağkan

Türkiye Barolar Birliği'nde (TBB) Metin Feyzioğlu dönemi kapandı. Yapılan seçimde Metin Feyzioğlu 156 oyda kalırken Erinç Sağkan delegelerin 182’sinin oyunu alarak yeni başkan seçildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği 36. Olağan Genel Kurulu'nun ikinci gününde başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği için seçim yapıldı. 348 delegenin oy kullanacağı seçimde sabah saat 09:00 itibariyle başlayan oy verme işlemi 17:00’ye kadar sürdü. 348 delegenin oy kullandığı seçimlerde Erinç Sağkan delegelerin 182’inin oyunu alırken, Feyzioğlu 156 oy alabildi. Erinç Sağkan ilk yaptığı açıklamada Metin Feyzioğlu dönemini kastederek "Bütün meslektaşlarımızın çok ciddi tepkisini çektiği bu dönemde bu sonucun kaçınılmaz olduğuna inanıyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye Barolar Birliği’nin yeni yönetimi için mevcut başkan Metin Feyzioğlu, Erinç Sağkan ve Mardin Barosu avukatlarından Medeni Ayhan yarışıyordu.

FEYZİOĞLU’NUN LİSTESİNDE 8, SAĞKAN’IN LİSTESİNDE 5 BARO BAŞKANI

TBB Genel Kurulu’nda başkan adaylarından Metin Feyzioğlu ve Erinç Sağkan, yönetim kurulu aday listelerini açıkladı. Her iki adayın listesinde de baro başkanları yer aldı.

Metin Feyzioğlu’nun 10 kişilik yönetim kurulu listesinde 8 baro başkanı yer alırken, Erinç Sağkan’ın listesinde 5 baro başkanı bulunuyordu. 

Eski CHP Genel Sekreteri ve Türkiye Barolar Birliği'nin eski başkanlarından Önder Sav da oy kullandı.

ERİNÇ SAĞKAN’IN LİSTESİ

TBB Başkan adayı Erinç Sağkan’ın listesinde 5 baro başkanı yer alıyor. Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Aksaray Barosu Başkanı Ramazan Erhan Toprak, Kırklareli Barosu Başkanı Turgay Hınız Sağkan’ın listesinden seçime girdi. 

Listedeki diğer yönetim kurulu adayları şu isimlerden oluşuyor:

Eski Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, İzmir Barosu delegesi Ercan Demir, Muş Barosu delegesi Abdülbaki Çelebi, Ankara Barosu delegesi İsmail Cumhur Bozkurt, Muş Barosu delegesi Ali Bayram.

FEYZİOĞLU'NUN OY KULLANDIĞI SANDIKTAN ERİNÇ SAĞKAN ÇIKTI

Yapılan oylamada Erinç Sağkan delegelerin 182’sinin oyunu alarak yeni TBB Başkanı seçildi. Metin  Feyzioğlu'nun oyları ise 156'da kaldı. Feyzioğlu’nun oy kullandığı sandıkta Erinç Sağkan 60 oy aldı, Feyzioğlu ise 54 oy aldı.

ERİNÇ SAĞKAN: MESLEKTAŞLARIMIZIN TEPKİSİNİ ÇEKTİĞİ DÖNEMDE BU SONUÇ KAÇINILMAZDI

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına seçilen eski Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, açıklama yaptı. Eski Başkan Metin Feyzioğlu dönemini hatırlatan Sağkan, “Bütün meslektaşlarımızın çok ciddi tepkisini çektiği bu dönemde bu sonucun kaçınılmaz olduğuna inanıyorum” dedi. Sağkan, delegelerin tamamının oy kullandığına dikkat çekerek, “Türkiye Barolar Birliği’nin 36. Olağan Genel Kurulu’ndan güçlü bir ses çıkması anlamı taşımaktadır. Önemli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Genel Kurul en yüksek karar organımızdır, değişimden yana tavrını almıştır” diye konuştu.


'HUKUKSUZLUĞA KARŞI ÇIKAN TBB GÖRECEKSİNİZ'

“Bundan sonra meslektaşı yerlerde sürüklendiği zaman kafasını kuma gömen değil haksızlığa, hukuksuzluğa karşı çıkan TBB göreceksiniz” diyen Sağkan şöyle konuştu:

“Bu seçim sadece bir TBB seçimi olmaktan çıkmıştır: Ülkemizde son yıllarda insan hakları ihlallerinin arttığı, Anayasa Mahkemesi kararlarının, AİHM kararlarının uygulanmadığı ve tartışmaya açıldığı noktada TBB’ye yurttaşlarımızın çok ama çok ihtiyacı bulunmaktadır. Geçtiğimiz dönemde hukukun üstünlüğünün tesisi için yeterli çabayı sarf etmediğine inandığımız bir anlayışın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bugün itibariyle başlayan şey hiçbir yurttaşın savunmasız kalmayacağıdır. Yeni TBB anlayışı yarım asırdır tahammüllerinin getirdiği hak savunuculuğunu net olarak ortaya koyacağı bir TBB olacaktır. Bugün itibariyle TBB’nin kapıları tüm avukatları ayrıştırmadan, ötekileştirmeden açık olacaktır.”

Erinç Sağkan seçim sonucunu anne ve babasına sarılarak kutladı.


FEYZİOĞLU’NDAN VEDA MESAJI: ALLAH’A ISMARLADIK!

Türkiye Barolar Birliği başkanlığını kaybeden Metin Feyzioğlu, sosyal medya hesabı üzerinden mesaj yayınlayarak Erinç Sağkan’ı tebrik etti. Aynı zamanda da yaptığı paylaşımda veda eden Feyzioğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Barolar Birliği 36. Genel Kurulu'nda Birlik Başkanı seçilen Sayın Av. Erinç Sağkan ile kurullara seçilen tüm meslektaşlarımı tebrik ediyorum. Seçimin mesleğimiz için hayırlı olması en büyük dileğim. Böyle olacağına da inanıyorum. Benimle ayni listede yarışan meslektaşlarıma, birlikte uzun ve çok güzel bir yol yürüdüğüm canımdan öte yol arkadaşlarıma yürekten şükranlarımı sunuyorum. Yaradana şükürler olsun yollarımızı kesiştirmiş. 8,5 yıl yan yana çalıştığım, artık bir aile olduğumuz mesai arkadaşlarım, dostlarım, yol arkadaşlarım hakkınızı helal ediniz. Allaha ısmarladık.”



KILIÇDAROĞLU: HUKUKUN EGEMENLİĞİNİ BİRLİKTE TESİS EDECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBB Başkanlığına seçilen Erinç Sağkan'ı kutladı. Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye Barolar Birliği 36. Olağan Genel Kurulunda seçimi kazanarak TBB Başkanı seçilen Erinç Sağkan ve yönetim kurulunu kutluyorum. Hukukun egemenliğini birlikte tesis edeceğimiz, ülkemizde görevinizi hiçbir baskı altında kalmadan yerine getireceğiniz günler yakındır!" ifadelerini kullandı.  


AKŞENER: YÜREKTEN İNANIYORUM 

İYİ Parti lideri Meral Akşener de sosyal medya hesabından Erinç Sağkan'ın başarısını kutlayan bir mesaj paylaştı. Akşener, “Görevini milletimizin her bir ferdi için hukukun üstünlüğü prensibiyle ve adaletle yerine getireceğine yürekten inanıyorum” ifadelerine yer verdi. 

 

BABACAN: AVUKATLIK MESLEĞİNİN İTİBARI İÇİN HAYIRLI OLMASINI DİLERİM

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’na seçilen sayın Erinç Sağkan’ı tebrik ederim. Tarafsız ve bağımsız yargının inşası ve avukatlık mesleğinin itibarı için hayırlı olmasını dilerim.”

DAVUTOĞLU: BİRLİĞE BERABERLİĞE VESİLE OLSUN

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Türkiye Barolar Birliği'nin 36. Olağan Genel Kurulu'nda başkanlığa seçilen Ankara Barosu Başkanı Sayın Erinç Sağkan'ı tebrik ediyorum. Seçimlerin başta avukatlık mesleği olmak üzere yargı sorunlarının çözülmesine, baroların birliğine ve beraberliğine vesile olmasını dilerim.”

MANSUR YAVAŞ'TAN TEBRİK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından verdiği mesajda Erinç Sağkan ile çekilmiş bir fotoğrafını paylaşarak "Türkiye Barolar Birliği Başkanı seçilen meslektaşım Sayın Erinç Sağkan'ı tebrik ediyorum. Hukukun üstünlüğünün sağlanmasında önemli katkılarının olacağına yürekten inanıyorum" ifadesini kullandı.


EKREM İMAMOĞLU: BAŞARILAR DİLİYORUM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Erinç Sağkan'ı şu sözlerle tebrik etti: “Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı seçimini kazanan Erinç Sağkan ve yönetim kurulunu tebrik ediyor, hukukun üstünlüğü ve adaleti egemen kılma mücadelesinde başarılar diliyorum.”


AYTUN ÇIRAY: HUKUKUN KALESİ KORUNDU

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray'da sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı: "Hukukun son kalesi olan barolar seçimi, bu defa demokrasimiz açısından çok çok önemliydi. Hukukun kalesi korundu. Yeni seçilen Sn. Erinç Sağkan'ı, çalışma arkadaşlarını ve tüm avukatlarımızı kutluyorum.”


ERİNÇ SAĞKAN KİMDİR?

Erinç Sağkan, 24 Nisan 1978 yılında doğdu, 1995 yılında eğitim hayatına başladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1999 yılında mezun oldu. Ankara Barosu’nun çeşitli kurul ve merkezlerinde çalıştıktan sonra; 2010-2012 yılları arasında Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyeliği ,2014-2016 yılları arasında Ankara Barosu Genel Sekreterliği, 2016 yılında Ankara Barosu Başkan Yardımcısı oldu. 2018 yılında seçildiği Ankara Baro Başkanlığı görevini iki dönemdir yürütüyordu.

FEYZİOĞLU’NUN LİSTESİ

Feyzioğlu listesinde Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, Ağrı Barosu Başkanı Mehmet Salih Aydın ve Bitlis Barosu Başkanı Fuat Özgül'ün yer alması dikkat çekmişti

Feyzioğlu’nun listesinde olan diğer baro başkanları ise şu şekildeydi: Sinop Barosu Başkanı Hicran Kandemir, Bilecik Barosu Başkanı Halime Aynur, Tokat Barosu Başkanı Melih Yardımcı, Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar, Elazığ Barosu Başkanı Mustafa Yentür.

Listede ayrıca eski Isparta Barosu Başkanı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu ile Giresun Barosu delegesi Gültekin Uzunalioğlu da vardı.