Türkiye 2021 kışında daha fazla gaz kullandı

Rusya’nın en büyük doğal gaz şirketi Gazprom 2021 yılı birinci çeyrek üretim ve satış rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Gazprom’a göre alıcılarının gaz talebinde özellikle mart ayında artış yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Rusya doğal gaz devi Gazprom, 2021’in ilk çeyreğine dönük doğal gaz verilerini açıkladı.

Mart ayında da kış aylarında olduğu gibi gaz akış düzeyinin ve talebinin aynı biçimde sürdürdüğünü ifade eden şirket, bir önceki yıla göre gaz tedarikindeki artışın sürdüğünün altını çizdi. Gazprom’un gaz üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10’dan fazla artarak 136.2 milyar metreküp oldu.

AVRUPA’DA EN BÜYÜK GAZ TÜKETİMİ MARTTA GELDİ

Gazprom açıklamasında, en önemli pazarlarından olan Avrupa’nın mart ayına dönük gaz tüketim verilerine yer verdi.

Şirketin açıklamasına göre mart ayında Avrupa’ya iletilen günlük gaz miktarı kış dönemindeki günlük gaz akışının üstünde yer aldı. Bu veriler, Avrupa’nın mart ayında esas kışı yaşaması olarak yorumlandı.

Genel olarak Avrupa gaz tüketiminde ivme artış yönündeyken Almanya, Romanya, Yunanistan, Sırbistan, Finlandiya, Polonya ve Bulgaristan’ın gaz tüketimi bir önceki çeyreğe göre en fazla artan ülkeler.

TÜRKİYE’NİN GAZ TÜKETİMİ YÜZDE 106.6 ARTTI

Gazprom, genel gaz akışında 2020’ye göre artan tüketime dikkat çekerken aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelerin tüketimine dönük bilgileri de paylaştı.

Açıklamaya göre, 2021 kış aylarında Gazprom’un Türkiye’ye aktardığı gaz miktarı bir döneme göre yüzde 106.6 artış gösterdi. Türkiye ilk çeyrekteki gaz tüketim oranındaki artışla lider olurken, onu yüzde 90.4 Romanya, yüzde 71.3 ile Sırbistan ve yüzde 67.3 artışla ile Finlandiya izledi. Aynı dönemde Gazprom’un Avrupa’daki en büyük müşterisi Almanya’nın gaz tüketim oranıysa yüzde 33.3 arttı. (DUVAR)