Türk yetkili Reuters’a konuştu: Ankara, İsveç karşılığında Batı'dan mali destek bekliyor

Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Batı'dan mali destek beklediğini söyleyen üst düzey isim, AB'den vizesiz seyahat gibi somut ilerleme görmek istediklerini de dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışıl yakmasının ardından, İngiltere merkezli Reuters ajansına konuşan Türk yetkili Ankara'nın beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ankara'nın Avrupa Birliği (AB) Reform Grubu'nun toplantılarının yeniden canlandırılmasını beklediğini söyleyen üst düzey isim, Batı'nın Türkiye'yi mali ihtiyaçları konusunda desteklemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

AB'den vizesiz seyahat gibi somut ilerleme beklendiğini de dile getiren Türk yetkili, Ankara Batı'ya yaklaştıkça Rusya ile ilişkilerin zarar görmeyeceğini ifade etti. Üst düzey isim, Türkiye'nin ABD ile 'mantıklı' bir ilişki geliştireceğini de söyledi. 

Ne olmuştu? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'ne katılmak Vilnius’a gitmeden önce İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini şart koşan Erdoğan, şöyle konuşmuştu:

"Şu an 50 yılı aşkın zamandır Avrupa Birliği kapısında bekletilen bir Türkiye var ve şu anda NATO üyesi ülkelerin hemen hemen tamamı Avrupa Birliği üyesidir. Türkiye'yi Avrupa Birliği kapısında 50 yılı aşkın zamandır bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum ama aynı zamanda Vilnius'ta da sesleneceğim; önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım." (DIŞ HABERLER)