Türk Metal Sendikası grev kararı aldı

145 bin işçiyi ilgilendiren Metal Grup Toplu Sözleşmesinde arabuluculuk aşamasında da anlaşmaya varılamadı, Türk Metal Sendikası grev kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin en büyük Grup Toplu İş Sözleşmesi olan Metal Toplu İş Görüşmelerinde MESS ile Türk Metal arasında arabulucu aşamasında da anlaşma sağlanamadı. Türk Metal Sendikası, grev kararı aldı.

Sendikadan yapılan açıklamada, sendika ile MESS arasında 26 Eylül 2023'te başlayan ve 150 bin işçiyi ilgilendiren Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin, 22 Aralık 2023'te yapılan oturumda Türk Metal Sendikasının masadan kalkması üzerine kesildiği ve tarafların uyuşmazlık tutanağı tuttuğu hatırlatıldı.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 22 Aralık'a kadar yapılan 5 oturumda, 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki bir yönetmeliğin kabul edildiği belirtilen açıklamada, görüşmelerde 33 ana madde, 47 ek madde, 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 maddede ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamadığı kaydedildi.

Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı parasal maddelerin başta geldiği ifade edilen açıklamada, MESS'in 29 Aralık 2023'te yapılan 6. oturumda teklifini yüzde 50'ye, 5 Ocak 2024'te yapılan 7. oturumda ise yüzde 60'a çıkardığı ancak bu tekliflerin de sendika tarafından kabul edilmediği bildirildi.

145 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR

2021-2023 Grup Toplu İş Sözleşmesinde, altı aylık enflasyon oranının yüzde 8,81 olduğu bir ortamda 125 bin metal işçisinin ücretlerine ilk altı ay yüzde 27,44 oranında zam alındığını hatırlatan Türk Metal, Alınan bu zam, asgari ücretin 3.577,50 TL olduğu bir dönemde Türk Metal üyelerinin 6.366 TL olan ortalama ücretini 8.112 TL’ye yükselttiğine dikkat çekti.

Bu dönem müzakerelerine başlarken asgari ücret 13.414,50 TL, Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki Türk Metal üyelerinin ortalama ücreti ise, sosyal haklar ve diğer yan ödemeler hariç olmak üzere 20.436 TL’dir.

Sendikadan yapılan açıklamaya göre, Grup Toplu İş Sözleşmesi toplam 196 işverene bağlı 400’ün üzerinde işyerini kapsayacak. Sözleşme Türk Metal Üyesi yaklaşık 145.033 işçiyi ilgilendiriyor. Bu işyerleri parasal sosyal ödemelerin düzeylerine göre üç ayrı grupta değerlendiriliyor.

1.Grup İşyerlerinde yaklaşık 96 bin 050 işçi,
2.Grup işyerlerinde yaklaşık 32 bin 576 işçi,
3.Grup işyerlerinde ise yaklaşık 16 bin 407 işçi yer alıyor.

'METAL İŞÇİLERİNE REVA GÖRÜLEN TEKLİFİ KABUL ETMİYORUZ'

Resmi arabulucunun da tarafları uzlaştıramadığı ve arabulucu raporunun dün sendikaya ulaştığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türk Metal Sendikası, ülkemizin bir ekonomik darboğazdan geçtiğinin, artan enflasyon karşısında hayatın her geçen gün pahalandığının, başta ücretliler olmak üzere halkımızın geçim sıkıntısı yaşadığının bilincindedir. Türk Metal, böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını zedeleyen bu yaklaşımı kabul etmediğini kamuoyuna açıklamaktadır. MESS'in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı iş yerlerinde uyarı eylemleri yapan ancak bunlardan da bir sonuç alamayan sendikamız, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın terlerini korumak, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermemek için 9 Ocak 2024 günü grev kararı almıştır.

Türk Metal Sendikası artık sözün bittiği yerde, bıçağın kemiğe dayandığı noktadadır. Sendikamız bu süreçte, sözleşmede insan onuruna yaraşır bir ücret elde etmek için sonuç alıncaya kadar eylemlerine devam edecektir. Bu amaçla, 11 Ocak 2024 Perşembe günü MESS sözleşmesi kapsamına giren bütün iş yerlerinde, tüm vardiya giriş çıkışlarında üyelerimiz tarafından protesto eylemleri ve basın açıklaması yapılacaktır. Sonuç alınamaması halinde üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere eylemlerimiz devam edecektir."

TÜRKİYE'NİN İLK 100'Ü ARASINDA YER ALAN 16 FİRMA SÖZLEŞME KAPSAMINDA  

Sözleşme, Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşu içinde yer alan 16 firmayı, ilk 50 kuruluş arasında yer alan 13 firmayı kapsayacak. 2023-2025 Metal İşkolu Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında yer alacak işyerlerinden bazıları ise şunlar:

Ford Otomotiv, Oyak Renault, Arçelik, Tofaş Türk, İÇDAŞ, Çolakoğlu Metalurji, Mercedes Benz Türk, BSH ev aletleri
Aygaz, Borçelik, Bosch, Türk Traktör, İzmir Demir Çelik, Borusan Mannesmann, Erdemir Çelik Servis, Bosch Termoteknik.

(HABER MERKEZİ)