Türk Eğitim-Sen’de 'iktidara yakınlık' depremi: Görevden ayrılıyorlar

MHP’ye yakınlığı ile bilinen Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim Sen’de AK Parti’ye destek vermedikleri için baskı gördükleri belirtilen şube başkanları ve adaylar art arda ayrılık açıklamaları yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi’nin iktidar yanlısı tutumunu itiraz ettikleri belirtilen sendikanın şube başkanları görevden çekilmeye başladı.

Hükümetin eğitim sistemindeki uygulamalarından rahatsız olan ve bunu açıkça dile getiren Türk Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, sendikanın olağan kongresi öncesinde yaşadığı darp olay sonrası başkanlıktan da üyelikten de istifa etti. Bunun ardından Türk Eğitim-Sen başkanlarının bir kısmı da aday olmayacaklarını açıklamaya başladı.

‘İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ SİYASİ İKLİM BİZİ SENDİKACILIKTAN UZAKLAŞTIRDI’ 

Türk Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Ali İhsan Hasanpaşaoğlu yazılı bir açıklama yaparak, seçim sürecinde yaşanan baskı ve antidemokratik uygulamalara tepki göstererek kongrede aday olmayacağını, sendika üyeliğinden de istifa edeceğini açıkladı. Hasanpaşaoğlu açıklamasında okul ve kurumlarda iktidara payanda olarak sendikacılık yapılamayacağını söyledi. Sendikacıların gücünü siyasilerden değil, üyelerinden alması gerektiğini belirten Hasanpaşaoğlu, “Üyelerimizin hak ve menfaatleri için iktidarı eleştirdik. Hasım sahibi olduk. Bugün ise hedef haline geldik” dedi. Hasanpaşaoğlu, sendikacılığın doğası gereği muhalif olduğunu vurgulayarak, “Türk Eğitim-Sen geçmişte bu özelliğiyle Türk sendikacılığının yüz akı olmuşken, içinde bulunulan siyasal iklimde bu çizgisinden maalesef uzaklaşmış ve üyelerin haklı eleştirileriyle karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı. Hasanpaşaoğlu, istifaya giden süreçle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Şubemizin 7. Olağan Genel Kurulu öncesi ‘sendika dışı güçler’ olarak tarif edeceğim kurumlar tarafından aday olmamam ve kongreye girmemem gerektiği defalarca bana iletildi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan kongrelerin demokratik bir ortamda yapılacağını tarafıma söylemesine rağmen süreç bu şekilde işlemedi. Baskıların dozajı arttı ve Genel Başkan Talip Geylan tarafından sendika başkanlığına aday olmamam istendi. Şube yönetim kurulu üyesi olarak kalmam yönünde yaptığı teklifi ise reddettim” dedi.

Türk Eğitim-Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Erdinç Öztaş da aday olmayacağını söyledi.

‘YANLIŞ UYGULAMALARA GİREN BÜROKRATLARI ELEŞTİRDİK’

Türk Eğitim-Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Erdinç Öztaş da adaylıktan çekildiğini açıkladı. Hasanpaşaoğlu’nun açıklamalarına benzer açıklamalarda bulunan Öztaş, gelinen nokta itibariyle Türk Eğitim-Sen çatısı altında bağımsız ve ilkeli sendikacılık yapma imkânı kalmadığını, artık sendikalarında  demokratik seçim yapılamadığını söyledi. Öztaş açıklamasında, “Üyelerimizin hak ve menfaatleri için iktidarı ve yanlış uygulamalara giren bürokratları eleştirdik. Hasım sahibi olduk. Bugün ise hedef haline geldik. İrademin ipotek altına alınması mümkün değildir. Doğruları söylemenin bir bedeli olduğunu biliyorum. Bedelini ömrümün sonuna kadar ödemeyi de göze alıyorum" dedi.