TÜREB Başkanı İbrahim Erden: '2024 rüzgarda seferberlik yılı olacak"

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği, yıl sonu değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan TÜREB Başkanı İbrahim Erden, "2024 rüzgarda seferberlik yılı olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), 2023 yıl sonu değerlendirme ve 2024 öngörüleri toplantısını 5 Ocak'ta Four Seasons Otel Bosphorus'ta gerçekleştirdi.

"Küresel Ekonomik ve Jeopolitik Gelişmelerin Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Enerji Politikalarımıza Etkileri" başlığıyla gerçekleştirilen toplantıda TÜREB'in 2023 faaliyetleri TÜREB Başkanı İbrahim Erden tarafından aktarılırken, IICEC Direktörü Bora Şekip Güray'ın moderatörlüğünde yapılan oturuma Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay video aracılığıyla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Dr. Öztürk Selvitop, Dışişleri Bakanlığı Enerji ve Çok Taraflı Ulaştırma Genel Müdür Yardımcısı Burak Rende ve TÜREB Başkanı İbrahim Erden ise fiziki olarak katıldı.

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, 2024'ün rüzgar açısından 'izinler, finansman ve rüzgar sanayisinin sürdürülebilir büyümesi' alanlarında 'seferberlik yılı' olacağını söyledi.

TÜREB üyesi şirketlerin üst düzey temsilcileriyle basın mensuplarının katıldığı toplantıda konuşan TÜREB Başkanı İbrahim Erden, hem Türkiye hem de dünya için oldukça zorlu geçen 2023 yılının, şebekeye kazandırılan yeni rüzgar kurulu gücü açısından istenileni veremese de Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün yakın ve orta vade geleceği adına son derece olumlu gelişmelerle dolu olduğunu belirtti. 2023 yılı Ocak ayında açıklanan Ulusal Enerji Planı ve Hidrojen Yol Haritası'nın rüzgar da dahil olmak üzere Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki hedeflerini açıkça ortaya koyduğunu söyleyen İbrahim Erden, plana göre Türkiye rüzgar kurulu gücünün 2035 yılında 29 bin 600 MW'a çıkarılmasının hedeflendiğini ve deniz üstü rüzgar enerjisi alanında da Türkiye'nin ilk resmi hedeflerine bu planda yer verildiğini hatırlattı.

 

'ABD VE AB'DEKİ SEÇİMLER ŞEKİLLENDİRECEK'

Oturumun bir diğer konuşmacısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Dr. Öztürk Selvitop da 2024'te Amerika ve AB ülkelerinde yapılacak seçim sonuçlarının yenilenebilir enerji politikalarını şekillendireceğini belirterek kaynak çeşitliliğini ve farklı kaynaklardan finansman sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. "Biz 2011'de yenilenebilir enerji katkı sürecini eklerken çok da eleştiri almamız rağmen 5 yıllık süreli geçici bir uygulamayla yerli sanayimizi destekledik. Ve yerli sanayimiz kayda değer bir seviyeye ulaşarak hem Türkiye'nin hem bölgenin enerji arz güvenliğine ve ayrıca istihdamımıza katkı yapmaya devam eder hale geldi" diyen Selvitop, Çin'in enerji dönüşümü imalatındaki yerine de dikkat çekti.

Son birkaç yıldaki gelişmeler sonrası enerji güvenliği konusundan bahsetme şeklinin değiştiğini dile getiren Dışişleri Bakanlığı Enerji ve Çok Taraflı Ulaştırma Genel Müdür Yardımcısı Burak Rende ise "Öncelikle Çin'deki elektrifikasyon meselesini önemsemek lazım. Bu durum başta kritik mineraller olmak üzere birçok kaynağı gündeme aldı" dedi. Rende, arkasından gelen küresel salgın ve etkileri, son olarak da Ukrayna savaşıyla enerji düzleminde yaşanan gelişmelerin hissedilir hale geldiğini belirtti. "AB kendisini bu krizin ortasında buldu" değerlendirmesi yapan ve Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgedeki savaş ve kriz durumlarına değinen Burak Rende, bu durumun Türkiye'yi ana unsur haline getirdiğini söyleyerek "Yenilenebilir enerji bizim enerji güvenliğimizin de ana unsuru haline geliyor. Yenilenebilir enerjinin Türkiye için bir kazanım olacağını ve Türkiye'nin bu alanda ana aktörlerden biri olabileceğini düşünüyoruz. Bu da Türkiye'nin siyasi manadaki gücünü de belirleyici nitelikte olacak" dedi.

Oturumun ardından IICEC Direktörü Bora Şekip Güray da IICEC'in hazırladığı 'Türkiye Yeşil Hidrojen Geleceği' raporuyla ilgili özel bir sunum yaptı.