TÜPRAŞ'ta işçiler direniyor: Hiçbir arkadaşımız pazarlık konusu yapılamaz

TÜPRAŞ’ta direnen işçiler adına açıklama yapan Petrol-iş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, hiçbir arkadaşlarının pazarlık konusu yapılamayacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Koç Holding, TÜPRAŞ’a bağlı İzmit, Batman, Kırıkkale ve Aliağa olmak üzere dört rafinerisinde çalışan 87 işçinin "uyumsuzluk" ve "sık rapor alma" gibi gerekçelerle işten çıkarılacağı duyuruldu. İşten çıkarılacakların listesi Petrol- İş Sendikası'na ulaşırken, İzmir'in Aliağa ilçesindeki rafineriden 27 işçinin işten çıkarılacağı öğrenildi. İşten çıkarma kararının duyulmasının ardından işçiler TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi'nde direnişe başladı. Sabah saatlerinde kendilerini işyerine kapatan işçiler daha sonra fabrika bahçesinde eylemlerini sürdürdü. İşçilerin vardiya sonrası da eylemlerini sürdüreceği öğrenildi.

'HİÇBİR ARKADAŞIMIZ PAZARLIK KONUSU OLAMAZ'

İşçiler adına açıklama yapan Petrol-iş Sendikası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toptan, yıllardır TÜPRAŞ işvereninin gündemden düşürmediği, her seferinde önlerine sürdüğü ve ötelene ötelene bugüne kadar gelen o “malum” süreçle karşı karşıya olduklarını söyledi.

İşverenin 27 çalışanı işten atmak istediğini dile getiren Toptan, “Kimini sosyal medya paylaşımlarından, kimini engelli olduğu için performans alamıyorum bahanesiyle işten çıkarmak istiyor. Tüm bunların yanı sıra 27 arkadaşımız üzerinden pazarlık yapmamız bekleniyor. Özellikle üstüne basa basa belirtiyoruz; hiçbir arkadaşımız pazarlık konusu dahi olamaz. Bu asla kabul edilemez. Buradaki sorun yüz kızartıcı olmadığı sürece üyelerimizin her zaman arkasındayız. Sosyal medya paylaşımları hakaret içermediği sürece suç değildir, herkes fikrini söylemek konusunda özgürdür. Engelli kadrosundaki arkadaşlarımız engelleri bilinerek işe alındılar. Şimdi performans alamıyorum, çalıştırmaya cağım diyemezsiniz” dedi.

'GERİ ADIM ATILMAMASI DURUMUNDA EYLEMSELLİK SÜRECİ KARARLILIKLA DEVAM EDECEK'

TÜPRAŞ tarihinde yaşanmamış bir süreç ile karşı karşıya olduklarını da belirten Toptan, yapmış oldukları tüm görüşmelerde çalışan arkadaşlarının psikolojisinin kötü yönde etkilendiğini, çok tehlikeli bir iş kolunda bu psikolojiyle çalışmanın yaşanabilecek tüm tehlikeleri dile getirmelerine rağmen, işverenin tüm bunlara kayıtsız kaldığını söyledi. Mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Toptan, “Tüpraş işvereninden sosyal medya paylaşımları ve reklamlarında ekranlara yansıttığı Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olduğu ve bizlerin her seferinde büyük bir aile olduğu imajını korumasını bekliyor, geri adım atılmaması durumunda başlattığımız eylemsellik sürecimizin kararlılıkla devam edeceğini buradan bir kez daha dile getiriyoruz. İçinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte istenilen sonuca gelinceye kadar, mücadelemiz sonuna kadar süreceğini tüm kamuoyuna bildiririz” dedi.

'NEYMİŞ, SOSYAL MEDYAYI KULLANMIŞLAR'

İşçilerin vardiya sonrası evlerine dönmeyeceği, işyeri önünde çadır kuracağı da ifade edildi. Petrol- İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, Koç Holdingin işçi kıyımı dayatması karşısında TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisinde çalışan işçiler, işyerine kapanma eylemi başlatarak, baskıya karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Koç Holding'in TÜPRAŞ’a bağlı dört rafineride 87 işçinin isminin yazılı olduğu işten atılacaklar listesini Petrol-İş’e iletmesiyle yapılan görüşmelerde bir sonuç çıkmadı. İşçiler Petrol-İş Genel Merkezinin sessiz kalarak sorumluluğu şubelere attığını söylerken, önceki gün Petrol-İş Genel Merkezi ve Koç Holding yönetimi arasında yapılan toplantıda sonuç çıkmayınca Petrol-İş Aliağa Şubesi gece saatleri itibariyle eylem kararı aldı. İşçiler, işyerine kapanma eylemine başladı. (DUVAR)