İzmir'de 'Barınamıyoruz' eylemleri: Belediye, Buca ve Bornova'da yurt kiraladı

Öğrencilerin kira ve yurt ücretlerine karşı başlattıkları eylemler İzmir'de de sürüyor. Bornova, Karşıyaka ve Buca'da üç gecedir sabahlayan öğrenciler, bir kez daha "Gidecek yerimiz yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Fahiş kira ve yurt ücretleri nedeniyle barınma sorunu yaşayan öğrencilerin ülke genelinde başlattığı sabahlama eylemleri sürüyor. İzmir'de de öğrenciler Buca Hasanağa Parkı, Bornova Büyükpark ve Karşıyaka Osmanbey Parkı'nda eylemlerini sürdürürken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açıklama yaptı.

İBB BAŞKANI SOYER: BUCA VE BORNOVA'DA İKİ YURT KİRALANDI

Soyer, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, öğrenciler için Buca ve Bornova’da iki yurt kiralandığını duyurdu. Özel yurt sahipleri ile kontenjan için görüşmelere devam ettiklerini de belirten Soyer, “Kira artışları nedeniyle öğrencilerimizin yaşadığı mağduriyetin farkındayız. Gençlerimiz için Buca ve Bornova'da iki yurt kiraladık. Özel yurt sahipleriyle ise kontenjan için görüşmelerimiz devam ediyor. Bu ülkenin geleceğini, sokakta sahipsiz bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

'ÇOĞU ARKADAŞIMIZ ÜNİVERSİTEYİ KAZANDIĞI HALDE GELEMİYOR'

“Yurtsuzlar” isimli gruptaki öğrencilerden Elif Yerlikaya, yaşanan durumu anlatarak şunları söyledi:

“Üniversite öğrencileri olarak barınamadığımız için sokaklarda kalma kararı aldık. Öncelikle kiralara üst sınır getirilmesini, özel yurtların kamulaştırılmasını ve üniversite öğrencilerine açılmasını istiyoruz. Bu sene barajın 140'a çekilmesinin ardından üniversiteler kapasitesinin çok üstünde öğrenci aldı. Bu yüzden yurtlarda 27 bininci yedeklere kadar düşüyoruz. Çoğu arkadaşlarımız üniversite kazandığı kente gelemiyor. Evi yok, yurdu yok. Barınamadığı ve geçinemediği için okulunu donduruyor”

'HALK ÖĞRENCİNİN YANINDA'

Öğrencilerin ucuz olması nedeniyle tarikat yurtlarına mecbur bırakılmak istendiğini de söyleyen Yerlikaya, “Buca'da aileye 3 bin, üniversitelilere 4 bin liraya kiralanan evler var. Bu durumu fırsata çeviren birçok ev sahibi birçok emlakçı var” diye belirtti. Türkiye'nin birçok noktasında benzer eylemler yapıldığını, İzmir'de de öğrencilerin sokaklarda olduğunu ifade eden Yerlikaya, “Üniversitelileri bir araya getiren ortak bir problem ortak bir kaygı. Herkes görsün; üniversiteliler her yerde karşınıza çıkabilir. Çünkü yurtsuzuz, sokakta kalıyoruz. İlk günden beri yanımıza gelen bizlere destek olan birçok yurttaş var. Sabahları poşet poşet yiyeceklerle gelen yurttaşlar var. Evlerinde ağırlamak isteyenler var. Halkın tepkisi çok iyi ve haklı olduğumuzun farkındalar” dedi.

POLİS AİLELERİ ARIYOR: ÇOCUĞUNUZ EYLEMDE

İsmini vermek istemeyen bir üniversite öğrencisi ise polisin ailesini aradığını belirterek, “Polis aileleri arıyor. 'Çocuğunuz şu an parkta eylemde. Gelmezseniz gözaltına alacağız' diyorlar. Aile üzerinden bir baskı oluşturulmaya çalışılıyor. Yıldırmaya ve aile ile aramıza set çekmeye çalışıyorlar. Aile aramaları, gözaltılar da yıldıramıyor. Çünkü bize sundukları hiçbir şey yok, sokakta kalmaktan başka hiçbir çaremiz yok. Polis gidin diyor ama gidebilecek yerimiz de yok." (DUVAR)