TÜMTİS, Aras Kargo'da toplu sözleşme imzaladı

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ile Aras Kargo arasında imzalanan ikinci dönem toplu iş sözleşmesiyle (TİS), işçi ücretlerine net yüzde 24 zam yapıldı. Halen 30 günlük ücret tutarında olan ikramiyelerin yüzde 33 artışla 40 günlük ücret tutarına çıkarılması başta olmak üzere sosyal haklarda da önemli artışlar sağlandı. Ayrıca taşeronda çalışan işçilerin kadrolu yapılması konusunda düzenleme yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona salgını nedeniyle zorlu günler geçiren taşıma iş kolunda işçiler adına önemli bir toplu sözleşmeye imza atıldı. 900’e yakın şubesi, 29 aktarma merkeziyle Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren Aras Kargo ile pandemi koşullarında 5 bin TÜMTİS üyesi adına sürdürülen toplu sözleşme görüşmeleri, kargo işçileri açısından önemli kazanımlarla sonuçlandırıldı. Ücret ve sosyal haklarda yüzde 30’u aşkın oranda artış sağlandı.

SÜRECE İŞÇİLERİN KATILIMI SAĞLANDI

Aras Kargo’daki toplu sözleşme görüşmeleri sürecine işçilerin de aktif katılımı sağlandı. Her görüşme sonrasında üyelere bilgi verildi, gelinen süreç üyelerle paylaşıldı. Türkiye genelinde gerek işyeri temsilcileri gerekse de işçilerle TİS değerlendirme toplantıları yapıldı ve yeni dönem toplu iş sözleşmesi üyelerin tamamına yakınının onayı alınarak imzalandı. 

Aras Kargo ile 2. Dönem Toplu İş Sözleşmesi; TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Genel Sekreter Gürel Yılmaz, Genel Mali Sekreter Seyfi Erez, Genel Örgütlenme Sekreteri Muharrem Yıldırım, Genel Eğitim Sekreteri Ersin Türkmen ve sendika avukatı Oktay Durmaz’ın katılımıyla imza altına alındı. Görüşmede işveren tarafını ise Genel Müdür Utku Can Ayyarkın başta olmak üzere yönetim kadrosu temsil etti.  

TİS'LE SAĞLANAN HAKLAR

İmzalanan toplu sözleşmeyle, sağlanan ücret artışı ve kazanımlar şöyle:

🔸Birinci yıl ücretlere net yüzde 24 oranında zam alındı. İkinci yıl ücretlerine ise enflasyon oranında zam yapılacak. Ancak, asgari ücrete yapılan zam oranının enflasyon oranından daha yüksek olması durumunda ikinci yıl ücretleri asgari ücret artış oranında artırılacak.

🔸Halen 30 günlük ücret tutarında olan ikramiyeler yüzde 33 artışla 40 günlük ücret tutarına çıkarıldı.

🔸17 TL olan yemek ücreti 21 TL’ye yükseltildi. 

🔸TİS ile yakacak, öğrenim, doğum, evlenme yardımlarını içeren sosyal maddelerde yüzde 24 oranında artış sağlandı.  

🔸Resmi ve dini bayramlardaki mesai ücretlerinin yüzde 60 zamlı ödenmesi sağlandı. Yine dini bayramlarda her bir bayram için 150 TL’lik market çeki ödenmesi toplu sözleşme ile imza altına alındı. 

🔸Taşeronda çalışan işçilerin kadrolu yapılması konusunda da düzenlemeler yapıldı.  (EKONOMİ SERVİSİ)