Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar: Tüketici haklarına değil, sermayenin yararına öncelik tanınıyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, tüketicilerin yüzde 90’ının aç ve yoksul olarak yaşamını sürdürdüğünü söyledi: Evrensel tüketici haklarının eksiksiz uygulanmasını bekliyoruz.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü kapsamında açıklama yayınladı.

Türkiye’deki tüketicilerin büyük çoğunluğunun ‘aç ve yoksul’ olduğuna dikkat çeken Çakar, dernek olarak tüketiciler üzerinde yaptıkları araştırma sonucunu da kamuoyuyla paylaştı,

‘TÜRKİYE’DE TÜKETİCİLER AÇ VE YOKSUL DURUMDADIR’

Araştırmaya göre, Türkiye’deki nüfusun yüzde 30’dan fazlası (25,5 milyonun üzerinde) açlık sınırının altında yaşarken, yüzde 60’ın üzerindeki nüfus ise yoksulluk sınırının altında hayatını idame ettiriyor. Yani nüfusun ortala yüzde 90’ı, aç ve yoksul olarak yaşamını sürdürüyor.

‘TÜKETİCİLER, KENDİLERİ İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELERDE YETERİNCE TEMSİL EDİLMEMEKTEDİR’

Söz konusu araştırma sonucundan yola çıkarak Türkiye’de açlık ve yoksulluğun her geçen gün artığını belirten Çakar,

“Tüketicilerin çoğunluğu temel gereksinimlerini karşılayamamaktadır. Tüketicilerin ezici çoğunluğu geçim sıkıntısı çekmektedir. Türkiye’nin de imza atmış olduğu evrensel tüketici hakları birçok yönüyle Türkiye’de ihlal edilmekte ve gerekleri yerine getirilmemektedir. Tüketici örgütlerinin görüş ve önerileri yasal düzenlemelere yansımamaktadır. Daha da düşündürücü olanı, tüketicileri doğrudan ilgilendiren Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasadaki son değişiklik hakkında hiçbir tüketici örgütünün görüşü alınmadan yasal değişiklik 9 Mart 2022 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ilgili komisyonda görüşülmeye başlanmıştır. Bu görüşmelere çağrılan tüketici örgütleri temsilcisinin yasal değişiklik hakkındaki görüşü dikkate alınmamıştır” ifadelerine yer verdi.

 

‘EKONOMİK GÖSTERGELER BUNUN ÇOK AÇIK KANITI’

Çakar, “Artık tüketici hakları değil, sermayenin çıkarları ve sermayenin yararı ön plana alınmaktadır” diyerek, şunları söyledi:

“Ekonomik göstergeler bunun çok açık kanıtıdır. Evrensel tüketici haklarının ülkemizde eksiksiz uygulaması, tüketicilere yarar sağlamasıyla birlikte, ülkemizin kalkınmasını ve gelişmesini de sağlayacaktır. Bununla birlikte, ekonomik politikalar başta olmak üzere, her alanda politikaların tüketici haklarına uygun olması, tüketicilerin haklarına erişimini sağlayacaktır. Türkiye’nin imza atmış olduğu evrensel tüketici haklarının ülkemizde eksiksiz olarak uygulanmasını diliyor ve bekliyoruz. Bunun için, ekonomik politikalar başta olmak üzere, tüm alanlardaki politikaların tüketici haklarına uygunluğu sağlandığında hem tüketiciler haklarına erişebilir hem de ülkemizin kalkınması ve gelişmesi sağlanır.” (DUVAR)