TÜİK ölüm istatistiklerini yine açıklamadı: 'Yalanları ortaya çıkmasın diye'

Pandemiyle birlikte ölüm istatistiklerini yayımlamayı durduran TÜİK, verileri yine erteledi. Uzmanlar konuyu, “Açıklamıyorlar çünkü yalanları ve fazladan ölümler ortaya çıkacak” şeklinde yorumladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son iki yıldır ‘Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri’ raporunu yayımlamayı erteliyor.

TÜİK’ten yapılan açıklamada dün yayımlanması planlanan 'Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri’nin ertelendiği duyurularak ‘Hayat Tabloları, 2019-2021’ haber bülteninin de yayımlanmasının erteleneceği belirtildi. TÜİK, erteleme gerekçesini ‘idari kayıtlardaki çalışmaların devam etmesi’ olarak açıkladı.

Evrensel'den Vural Nasuhbeyoğlu'nun haberine göre uzmanlar ise her yıl düzenli olarak açıklanan verilerin salgınla birlikte açıklanmadığına dikkat çekerek “Çünkü açıklarlarsa yalanları ortaya çıkacak” değerlendirmesinde bulundu.

'ARADA DAĞLAR KADAR FARK VAR'

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Güçlü Yaman, pandeminin başından beri Türkiye’de açıklanan günlük gerçek Covid-19 ölümlerinin yalan olduğunu söyleyerek "Şimdi de yıldır toplam ölümler ve nedenleri açıklanmıyor. Çünkü açıklarlarsa pandemide yayınladıkları ölümlerin yalan olduğu ortaya çıkacak” dedi. 2020 yılı için Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Covid-19 ölümlerinin 20 bin 800 ama Türkiye’nin yarısından elde ettikleri verilerden fazladan ölümlerde aynı dönemde ölümlerin 110 bin olduğuna vurgu yapan Yaman “Arada dağlar kadar fark var” dedi. 

'NE HİKMETSE SALGIN SONRASI VERİLER DURDU'

TÜİK’in verileri açıklamayı erteleme gerekçesinin de inandırıcı olmadığına işaret eden Yaman “Türkiye’de ölüm bildirim sistemi kullanılıyor. Bu da verileri toplamayı çok kolaylaştırıyor. Çünkü ülke genelindeki tüm ölümler buraya giriliyor. Ayrıca çok ilginç bir biçimde daha önce düzenli olarak açıklanan bu veriler ne hikmetse salgın başlandığından beri açıklanamıyor, sürekli bir sorun çıkıyor. Bu da bir şeylerin gizlendiğini gösteriyor. Sağlık Bakanı da Meclis’te ‘TÜİK açıkladığında ölümlerin daha çok olduğu görülecek’ demişti. Ama TÜİK 2 yıldır ölüm istatistikleri yayınlayamıyor” ifadelerini kullandı.

'İNSANLAR TUZAĞA DÜŞÜRÜLDÜ'

Verilerin açıklanmasının salgının boyutunun daha iyi anlaşılması, 'kimler neden öldü' sorularına cevap olacağına vurgu yapan Yaman "Bu da salgına karşı çözüm önerileri ve alınacak önlemler konusunda adım atılmasını sağlayacaktı. Epidemiyoloji bilimi ve alandaki uzmanlar bu toplam verilerden bir yol çizebilirdi. Yani veriler bilinseydi salgına karşı daha kapsamlı ve iyi önlem alınabilirdi. Veriler, insanların salgının boyutunu bilmelerine ve ona göre önlem almalarını sağlayacaktı, salgın bu kadar yayılmayacaktı. Veriler açıklanamayarak insanlar adeta tuzağa düşürüldü. Öte yandan salgınlar çağı vurgusu yapılan bir dönemde veriler geleceğe de ışık tutacaktı" dedi. (HABER MERKEZİ)

KAYNAK