TÜİK ölüm istatistiklerinde topu bakanlıklara attı

Haziran 2020'de yayınlaması gereken ölüm istatistiklerini yayınlamayan Türkiye İstatistik Kurumu, ilgili sorulara "İdari kayıtlardaki çalışmalar bitmedi" yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına ait ölüm istatistiklerini hâlâ yayınlamadı. Kurum, bilgilerin ne zaman yayınlanacağını sorusunun cevabı için Sağlık ve İçişleri bakanlıklarını işaret etti.

Birgün'ün haberine göre, TÜİK'e 28 Aralık 2021'de verilerin neden yayınlanmadığı soruldu. Kuruma yöneltilen sorular şöyle oldu: "2020 yılı ölüm istatistikleri neden açıklanmamaktadır? 23 Haziran'daki açıklamanızda belirttiğiniz çalışma neden hala tamamlanamamıştır? Gerekli kayıtlara ulaşma konusunda zorluk çıkaran veya kayıtlarını iletmeyen bir kurum var mıdır? 2020 yılı ölüm istatistiklerini yayınlama tarihine dönük bir öngörünüz var mıdır?"

TÜİK: İDARİ KAYIT ÇALIŞMALARI TAMAMLANMADI

Soruları 2 gün sonra yanıtlayan TÜİK, eski erteleme açıklamasını da hatırlatarak şu cevabı verdi:

“Türkiye İstatistik Kurumu ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini aşağıdaki idari kayıtlardan derlemektedir:
• İçişleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) veri tabanında yer alan ölüm verisi
• Sağlık Bakanlığı Ölüm Bildirim Sistemi'nden elde edilen ölüm nedeni verisi.

‘Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2020’ haber bülteninin yayınlanması istatistiklerin elde edildiği kurumlardaki idari kayıtlardaki çalışmaların henüz tamamlanmamış olması nedeniyle ertelenmiş, bu durum 23 Haziran 2021 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur.

‘Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2020’ haber bülteni, istatistiklerin elde edildiği idari kayıtlardaki çalışmaların tamamlanması sonrasında yayımlanacaktır.”

Ne olmuştu?

TÜİK, 24 Haziran 2020’de yayımlaması gereken 2020 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini, 23 Haziran akşam saatlerinde yaptığı açıklama ile ‘ileri bir tarihe’ ertelediğini duyurmuştu. Açıklamada, “Bülten, idari kayıtlardan üretilmekte olan istatistiklere ilişkin çalışmaların henüz tamamlanamamış olması sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmiştir” denilmişti. 
Verilerin yayınlanması ile korona virüsünün yol açtığı can kaybı sayısının netleşmesi bekleniyor. Araştırmacılar ve uzmanlar, bakanlığın salgına dair verileri gizlediğini belirtiyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), gerçek ölüm sayılarının açıklananın en az 3,5 katı olduğunu vurgulayarak Sağlık Bakanlığı’nı birçok kez verileri açıklamaya çağırmıştı.
(HABER MERKEZİ)