TÜİK enflasyon hesabında tutar yerine endeks açıklayacak

Enflasyonda madde sepetini açıklamayı sonlandıran TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Mal fiyatlarını tutar bazında açıklamak yerine endeks hesabı yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enflasyon hesabı tartışma konusu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yaptığı yazılı açıklamayla eleştirilere yanıt verdi. TÜİK, geçmişte açıkladıkları tutarların, ilgili ay içinde birkaç kez derlenen mal ve hizmet fiyatlarının çeşitli kriterlere göre ağırlıklandırılarak ortalamasının alınarak hesaplandığını belirtti. Kamuoyunda, o ayda oluşan son fiyatların göz önüne alınarak, TÜİK fiyatlarıyla kıyaslandığını ve böylece fiyatlara ilişkin eleştirilerin doğduğu öne sürülen açıklamada bu nedenle, tutar-bedel açıklaması yerine endeks açıklama yöntemine geçileceği duyuruldu.

ENDEKSTE TEK TEK MALLAR OLMAYACAK

Açıklanacak endeksin ise tek tek mallar olmayacağı, 144 kalemden oluşan uluslararası standart “Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması (COICOP 5-Classification of Individual Consumption according to Purpose)” sınıflamasının kullanılacağı belirtildi.

Endeks, elde edilen verilerin baz yılı 100 kabul edilerek artış oranında endeksin ilerletilmesi anlamına geliyor. TÜFE içinde hali hazırda çok sayıda alt alt grupta endeks açıklanıyordu. Endeksler, değişim, çeşitli dönemlere göre hesaplanabildiği gibi, ham veri olan tutarlar da işlenebilir verilere dönüşmüş oluyor. Ayrıca endeks haline getirmekle, tutarlar vb. ham rakamlar, ağırlıklandırma, ortalama alma vb. işlemlerle daha karşılaştırılabilir hale geliyor.

Etiketler TÜİK enflasyon endeks