TÜİK başkanı kendini savundu: Yanlışa imza atarsam hak yemiş olurum

Enflasyonu düşük gösterdikleri eleştirilerine yanıt veren TÜİK Başkanı Dinçer "Milyonlarca çalışan açıkladığımız enflasyona göre zam alıyor. O insanların geliriyle oynamam" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile ekonomistlerin hesapladığı enflasyon arasında büyük uçurum olurken, aynı şekilde işsizlik rakamlarında da İŞKUR'la dahi farklılıklar oluyor. Hükümetin istediği şekilde rakamlarla oynadıkları eleştirileri yöneltilen TÜİK'in başkanı Sait Erdal Dinçer iddiaları reddetti.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş'a konuşan Dinçer, milyonlarca işçi ve memurun maaşlarının TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamına göre belirlendiğini hatırlatarak, "Enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum. Biliyorsunuz, milyonlarca çalışan bizim açıkladığımız enflasyona göre zam alıyor. Şimdi o insanların adeta geliriyle oynamak, hakkını yemek... Bunu yapmam, böyle bir sorumluluk altına girmem söz konusu olabilir mi?" dedi.

'KURUMUN İÇİNDEN SES YÜKSELİR'

Dinçer, kurumun içinden hiç kimsenin enflasyonun yanlış açıklanmasına sessiz kalmayacağını belirterek, "Bu koltukta şimdi ben oturuyorum, yarın başkası oturur; yani başkanın kim olduğunu boş verin. Siz sanıyor musunuz ki TÜİK’te enflasyon hesaplamasıyla ilgili birimde çalışan yüzlerce arkadaşım ortaya koydukları orandan çok farklı bir açıklama yapılmasını sineye çeker, hiç sesini çıkarmaz" diye konuştu.