TÜİK asgari ücret önerisini komisyona sundu

TÜİK, ağır iş kolu için 2.792,10 TL, orta iş kolu için 2.507,70 TL, hafif iş kolu için 2.339,10 TL asgari ücret önerisinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısı Türk-İş’in ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

Üçüncü toplantıda TÜİK de komisyona önerisini sundu. Kurum ağır iş kolu için 2.792,10 TL, orta iş kolu için 2.507,70 TL, hafif iş kolu için 2.339,10 TL asgari ücret önerisinde bulundu. Asgari ücret asgari geçim indirimiyle birlikte 2 bin 324 lira olarak uygulanıyor.

TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na her yıl bir işçinin geçimi için gerekli besin içi ve besin dışı harcamalara ilişkin asgari tutarı hesaplayıp sunuyor. Bir diğer ifadeyle TÜİK, tek bir işçinin asgari yaşam maliyetini hesaplıyor. Ancak uluslararası normlara göre işçinin ailesi de dikkate alınarak belirlenmesi gereken asgari ücret, her yıl TÜİK’in önerdiği bu tek kişilik tutarın bile altında kalıyor.

Asgari ücreti, 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyonda işçi, işveren ve devlet kanadı 5 kişi ile temsil ediliyor. Görüşmelerde ilk toplantı Bakanlık'ta yapılıyor. İşçi ve işveren taraflarının ev sahipliğinde yapılan iki toplantının ardından dördüncü ve son toplantı yine Bakanlık'ın ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

Etiketler asgari ücret tüik