TÜİK, akademisyenleri neden şikayet ettiğini açıkladı!

TÜİK, ekonomist ve akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkındaki suç duyurusunu, "Sonuçlarla değil açıklayıcı bilgilerle ilgili" açıklamasıyla savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Enflasyon Araştırma Grubu ile ilgili suç duyurusuna gelen tepkiler üzerine yazılı açıklama yaptı. Suç duyurusunun, araştırma sonuçlarıyla ilgili olmadığı öne sürülen kurumun açıklamasında "Suç duyurusunun içeriği; ilgili grubun bültenleriyle birlikte gerekli açıklayıcı bilgileri yayınlamamalarıyla sınırlıdır, yayınlanan çalışmanın sonuçları ile ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca ilgili çalışmayı engellemeye veya durdurmaya yönelik değildir" ifadeleri yer aldı.

TÜİK'in şubat ayında tarihinde ilk kez suç duyurusunda bulunduğu, bunun üzerine ENAG bünyesinde yer alan akademisyen ve ekonomistlerin incelemeyi yürüten savcıya ifade verdiği ortaya çıkmıştı.

SUÇ DUYURUSU GEREKÇESİ

Türkiye İstatistik Kanunu'nun 6. maddesine atıf yapılan TÜİK açıklamasında, "Verinin hangi yöntemle üretildiğine dair temel bilgilerin açık ve net bir biçimde kamuoyu ile paylaşılması kanuni yükümlülüktür" denildi.

TÜİK açıklamasının, ENAG hakkındaki suç duyurusuna ilişkin bölüm ise şöyle: "Kamuoyunda adı zikredilen grup 2020 yılı eylül ayında başladıkları çalışmaları ile eş zamanlı olarak uzunca bir süre herhangi bir metaveri bilgisi paylaşmamıştır. Sonraki dönemde internet sitelerinde açıklanan mevcut metaveri bölümü de standartlardan uzak ve son derece yetersizdir. Bu nedenle, kullanıcılar sınıflama, kapsam ve yöntemleri içeren bilgilere şeffaf bir biçimde erişememektedir. Bu çerçevede, kanunun ilgili maddelerine aykırı davrandığı değerlendirilerek 23 Şubat 2021 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur."

TÜİK'İ RAHATSIZ EDEN İFADE

TÜİK, akademisyenlerin enflasyon hesaplamasına yönelik bir başka rahatsızlığını ise yazılı açıklamada şöyle ifade etti: "Sözü edilen grupla ilgili rahatsız edici bir diğer husus da çalışmalarının sonuçlarını duyururken tüketici enflasyonunu kamuoyunu yanıltıcı şekilde resmi istatistik programında yer alan aynı isimle duyurmuş olmasıdır. Örneğin 2021 yılı Ocak ayı sonuçlarının açıklandığı 3 Şubat 2021 tarihli İngilizce tweet paylaşımında “The Consumer Price Index (CPI) in Turkey has increased by %2.99 in January 2021” şeklinde bir ifade yayınlanmıştır. Bu ifadenin Türkçe karşılığı “Türkiye’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ocak 2021’de % 2,99 arttı” şeklindedir. Bu ifade ile kendi hesaplamalarını sanki resmi istatistik sonucuymuş gibi yayınlayan grup, kamuoyunu özellikle uluslararası alanda yanlış bilgilendirmektedir." (EKONOMİ SERVİSİ)