TTB'den sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü için üçüncü doz çağrısı

TTB, Sinovac ile aşılanmış sağlık çalışanları ve 65 yaş üzerindekilere Delta varyantına karşı etkili olan aşıların uygulanması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sinovac aşını yaptıranlara Delta varyantına karşı etkili aşıların uygulanmasını istedi.

Twitter hesabından hükümete çağrıda bulunan TTB, "Aşılamanın yapıldığı ilk gruplar olan sağlık çalışanları ile 65 yaş ve üzeri yurttaşlara Delta varyantına karşı etkililiği kanıtlanmış aşıların randevuları derhal açılmalıdır" dedi.

Avrupa'da Covid'e karşı 3. doz aşı ya da "takviye aşı" uygulanması bir süredir tartışılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son açıklamasında, iki doz uygulanan Covid aşılarına ek olarak üçüncü dozun gerekli olup olmadığı konusunda değerlendirmelerin sürdüğünü söyledi. Koca, farklı aşıların çapraz kullanılması ya da çalışmaları devam eden yerli aşının 3. doz olarak kullanımının da seçenekler arasında olduğunu belirtti.

PROF. DR. MEHMET CEYHAN: SAĞLIKÇILARA 3'ÜNCÜ DOZ BIONTECH ÖNERİYORUM

BioNTech aşısının varyanta karşı etkili olduğu belirtilirken, Sinovac'ın Delta varyantına karşı etkinliği konusunda yeterli bilgi bulunmuyor. "Genel anlamda 3'üncü doz gerekliliği ile ilgili bir veri yok elimizde" diyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yine de Sinovac ile aşılanmış sağlık çalışanlarına 3'üncü doz olarak Biontech uygulanmasını önermişti. Ceyhan, "Sağlık çalışanları ve 65 yaş üstüne Sinovac aşısı yapıldı. İnaktif aşıların mRNA aşılarına göre daha az etkili olmasını bekliyorduk. Sağlık çalışanlarına 2 doz aşıdan sonra oranda azalma olmuştur, daha az hastalanmışlardır; ama ciddi ağır hastalık geçiren, hayatını kaybeden insanları da gördük. Sağlık personelini ayrı bir grup olarak değerlendirirsek ben bu kişilere 2'nci dozdan en az 3 ay, ortalama 6 ay geçtikten sonra 3'üncü doz olarak Biontech yapılmasını öneriyorum. Çünkü bu insanlar halen virüs ile ciddi şekilde temas ediyor, ciddi tehlike taşıyor ama genel toplum için böyle bir öneride bulunacak bir veri yok elimizde" demişti. (HABER MERKEZİ)