TTB’den ‘randevusuz muayene’ uyarısı: Sağlık çalışanlarına şiddeti artırır

Randevusuz hasta bakma dönemine geri dönüldü, Türk Tabipleri Birliği tepki gösterdi. Düzenlemeden vazgeçilmesi çağrısında bulunan TTB, “Sağlık çalışanlarına şiddet artar” uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından dün yayınlanan genelgeye göre doktorlar artık randevusuz hasta kabul edecek. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyesi Ahmet Selim Köroğlu, söz konusu düzenlemeye ilişkin şu paylaşımı yaptı: "Covid tedbirleri sebebiyle randevu ile yapılan hasta muayene işlemleri sağlık bakanlığının geçen ay yayımlanan yazısı ile randevulu/randevusuz olarak yeniden düzenlenmiştir. Artık randevu almakta zorlanan vatandaşlarımız randevusuz olarak da muayene olabileceklerdir."

TTB: EMEK-MESLEK ÖRGÜTLERİNİN SESİNE KULAK VERİLMELİ

Söz konusu karardan vazgeçilmesi çağrısında bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise sosyal medya hesaplarından paylaşım yaparak, “Tıkanan sağlık sisteminin sorumlusu iktidarın yürürlükteki sağlık politikalarıdır. Hastanelerde randevu dışı hasta bakılması sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artıracaktır. Bu tür popülist politikalardan vazgeçilmeli, emek-meslek örgütlerinin sesine kulak verilmelidir” ifadelerine yer verdi.

‘MESAİM BELLİ, BAKABİLECEĞİM KİŞİ BELLİ’

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı da, ‘randevusuz hasta’ düzenlemesinin doğru olmadığı görüşünde. Kırımlı, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla,
“Randevusuz hasta bakın diyorlar. Sanki bu hekim olarak benim sorunum. Mesaim belli, bakabileceğim kişi belli. Derdi olan, bekleyecek olan ben değilim. Günde 100 kişi baktığım oldu. Artık bakamıyorum. Olmuyor yani” dedi.

‘RANDEVUSUZ HASTANEYE GİDİN DİYENLER SAĞLIĞINIZI DERT ETMİYOR’

Kırımlı, “Randevusuz hastaneye gidin diyenler sizin sağlığınızı dert etmiyor” diyerek şunları söyledi: “Dert etseydi mesela şunları çözerdi. 3 yıl oldu üreme sağlığı hizmeti almak isteyene ilaç yok. Hazirana kadar kolon kanseri erken tanı için kit yok. Bir aya yakındır Covid hastasına ilaç yok. Sigorta sorunu olan hastaya aspirin bile yok. Randevusuz aşı yok, 5/6 kişi olmalı. Diyetisyen, psikolog, sosyal hizmet desteği yok. Evde kalan hastanın sağlık hizmeti alma şansı yok. Yol yordam bilmeyene dil engeli olana hastaneye ulaşma imkanı yok. Diyabet hastasına kan şekeri ölçüm cihazı yok. Ama işte randevusuz muayene var.” (DUVAR)