TTB’den Bakanlığa çağrı: Sağlık çalışanlarına ek ödemeleri acilen ödenmeli

Pandemi koşullarında canlarını ortaya koyan sağlık çalışanlarının Kasım ve Aralık 2020 ek ödemeleri hâlâ yapılmadı. Salgının başında da gündeme getirilen ‘tavandan ek ödeme’ iddiasına karşın ek ödemelerin adaletsiz bir şekilde uygulandığı gibi birçok sağlık çalışanı da benzer riskle çalışmasına rağmen ek ödeme kapsamına alınmadığını vurgulayan Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptı: Ek ödemeler acilen ödenmelidir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Türk Tabipleri Birliği (TTB) sağlık çalışanlarının 2020 yılının Kasım ve Aralık aylarına dair sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılmadığını belirterek söz konusu ödemelerin acilen yapılmasını talep etti. TTB Merkez Konseyi’nden yapılan açıklamada “Salgının başında da gündeme getirilen ‘tavandan ek ödeme’ iddiasına karşın ek ödemeler, binlerce sağlık çalışanı arasında adaletsiz bir şekilde uygulandığı gibi birçok sağlık çalışanı da benzer riskle çalışmasına rağmen ek ödeme kapsamına alınmamıştır. Tüm bu eşitsiz düzenlemelerin yanı sıra Kasım ve Aralık 2020 ek ödemeleri de 9 Ocak itibariyle hâlâ ödenmemiş, sağlık çalışanları ile ödeme zamanına dair en küçük bir bilgi paylaşılmamıştır” ifadelerine yer verildi. Salgının başından itibaren Sağlık Bakanlığı’nın kullandığı “sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığı” söyleminin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan TTB Merkez Konseyi, açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Hekimler ve sağlık çalışanlarının çok büyük çoğunluğu sıfır performans ve ek ödemeyle hastanelerde, acil servislerde, yoğun bakımlarda, filyasyonda, 112’de, aile sağlığı merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde gece gündüz demeden canla başla performans nedir bilmeden görev yapmaktadır. Yoğun emek ve özveri gerektiren bu dönemde bir de kamuoyunda ek ödeme alındığına dair yaratılan algı sağlık çalışanlarını yıpratmaktadır. Salgın koşullarında çalışmanın yarattığı olumsuzluklar yetmezmiş gibi, özlük hakları yıllar boyunca aşınan ve yoksulluk sınırına dayanan sağlık çalışanları ek ödemelerin ödenmemesi sonucu ekonomik olarak da tükenmişlik sınırına itilmektedir.

Türk Tabipleri Birliği olarak defalarca belirttiğimiz gibi yöneticilerin insafına bırakılan döner sermaye ödemelerinden vazgeçilmeli, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan temel ücret düzenlemesi yapılmalıdır.

Mevcut uygulama haliyle COVID-19 salgını ile mücadelede çalışanların ücretleri için ve geçmişe yönelik yapılmış olan haksızlıkların telafisi açısından planlama yapılarak ek bütçe oluşturulması, ortaya çıkan ve sonrasında oluşabilecek adaletsizlikleri kısmen giderecektir. Hekimler ve sağlık çalışanlarının canları pahasına sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından acilen ödenmesi, TTB olarak öncelikli talebimizdir.” (HABER MERKEZİ)