TTB Van: Korona virüsünden ölenler normal ölüm sayılıyor

Korona virüsü salgını kapsamında Van'da vaka sayıları artmaya devam ediyor. Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, vaka ve ölüm sayılarının gizlendiğini öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

İdris Yılmaz

VAN – Korona virüsü salgını nedeniyle 1 Haziran tarihinde gevşetilen önlemlerin, 1 Temmuz’da kaldırılmasıyla birlikte vaka sayılarında artışa rastlandı. Van ve Hakkâri Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Vayiç, hastanelere başvuran hasta sayısının normalden çok daha fazla olduğunu ifade ederek, buna rağmen sayıların gizlendiğini dile getirdi. Yaviç, aynı zamanda enfeksiyondan ölenlerin "sıradan ölüm" olarak kayda geçildiğine dikkat çekti.

'COVİD-19’DAN ÖLENLER NORMAL ÖLÜM GİBİ KAYDA GEÇİLİYOR'

Toplumu artan vakalar konusunda bilgilendirmek yerine vakaların gizlenilmesinin faydadan çok tahribat yarattığını ifade eden Yaviç, "Sahada edindiğimiz izlenim, vaka sayılarının daha fazla olduğu yönünde. Aynı şekilde ölüm sayıları da şeffaf bir şekilde paylaşılmıyor. Covid-19 nedeniyle ölen bazı vakalar, ölüm belgesinde doğal ölüm olarak yazılmış. Bunların belgeleri elimizde mevcut" dedi.

'KENDİSİNİ KORUYAN BİREY TOPLUMU DA KORUMUŞ OLUR'

Covid-19 enfeksiyonunun daha çok toplu alanlarda yayıldığını belirterek kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte Van'da salgının yeniden artış gösterdiğine dikkat çeken Yaviç,

Hüseyin Yaviç

"Covid-19 enfeksiyonu henüz izole edilmemişken aniden kısıtlamaların kaldırılması ve mesafe kurallarının hiçe sayılması salgınının artış göstermesine yol açtı" diye konuştu. Salgının riski bilinmesine rağmen salgına karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu hatırlatan Yaviç, "Her bir insan salgına karşı kendisini korursa toplum sağlığını da korumuş olur. Biz ancak bu şekilde bu salgından kurtulabiliriz. Mutlaka sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz ve maskesiz sokağa çıkmamalıyız" ifadeleriyle çağrıda bulundu. Yaviç, dela varyantıyla ilgili "Uzmanlar, aşı yaptıran kişilerin de özellikle Delta varyantı nedeniyle maske kullanmaya devam etmesi gerektiğine işaret ediyor. Delta varyantı nedeniyle yüksek oranda aşılama yapılan İsrail ve İngiltere gibi ülkelerde de yeniden maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Burada dikkat çekilen nokta riskin henüz devam etmesidir" dedi.

‘VAN’DA AŞI ORANLARI DÜŞÜK’

Öte yandan Van'da acil servislerde oluşan yoğunluğun insanların randevu almasını güçlendirirken  Covid-19 belirtisi taşıdıklarını söyleyen birçok hastaya test yapılmadığı iddia edildi. Van aşılamanın düşük olduğu iller arasında. Oktay Yaviç, Van’da birinci doz aşısını olan kişi sayısının yüzde 52’lerde olduğunu, bu sayının ikinci dozda ise yüzde yirmilere düştüğünü aktarıyor. Pandeminin önlenebilmesi için iki doz aşı olanların sayısının yüzde yetmiş olması gerektiğini söyleyen Yaviç, “Hatta yeni varyantları göz önüne aldığımızda bu oranın yüzde 85'lere ulaşması gerekiyor. Ancak ne yazık ki, şu anda aşı oranları çok düşük. Bunun en önemli nedeni toplumda pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı’na karşı gelişen güvensizlik” dedi. Yaviç özellikle bölgenin kendi dilinde yapılacak bilgilendirme çalışmalarının etkili olacağını belirtti.