TTB: Pandemide gerçekleri söylediğimiz için hedefteyiz

Baroların ardından Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de yapısının değiştirilmesi için harekete geçiliyor. 2021 yılı başında yapılması hedeflenen düzenlemede hedefin meslek örgütlerindeki tekelin kırılması olduğu savunulurken TTB, “Pandemi sürecinde doğruları ve gerçekleri söylediğimiz için hedefteyiz” diyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Türk Tabipleri Birliği (TTB) derhal kapatılsın” çağrısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Çoklu baro sistemindeki gibi bir değişiklik yapmak zorundayız” sözleriyle destek vermesinin ardından yasa teklifi için düğmeye basıldı.

AK Parti yetkililerinden edinilen bilgiye göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile ilgili değişiklik önerisi yaklaşık 9 ay önce AK Parti MYK toplantısında gündeme geldi. Baroların yapısının değiştirilmesi için karar alınan toplantıda başta TTB, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) olmak üzere diğer kuruluşlar için de çalışma yapılması istendi. Meslek kuruluşlarının hepsinin ayrı yasası olduğu için ilk olarak barolarla ilgili düzenleme çıkarıldı. Gündem yoğun olduğu için diğer meslek örgütleri ile ilgili düzenleme gecikti.

MHP İLE DE İSTİŞARE EDİLECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TTB ile ilgili değişiklik yapılması çağrısında bütçe görüşmelerinin sonunu işaret etti. AK Parti yetkilileri de bütçe görüşmelerinin aralık ayının sonunda bittiğine dikkat çekerek teklifin ancak yeni yılın başında gündeme alınabileceğini belirtti. Bu sürede görevlendirme yapılacak grup başkanvekili ve milletvekilleri MHP ile de istişare ederek bir teklif ortaya çıkartacak.

'MESLEK ODALARINDAKİ TEKEL KIRILACAK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında diğer meslek örgütlerinin yapısındaki değişiklik için “çoklu baro” örneğini verdi. Anayasa Mahkemesi’nin de “çoklu baro” itirazını reddetmesinin ardından eli güçlenen AK Parti’nin öncelik olarak bu şablonla hareket etmesi bekleniyor. Çalışma hazırlığını değerlendiren bir AK Partili yönetici, “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları Anayasa'da yer alıyor ama her birinin ayrı kanunu var. Kanunlarına bakıldığında örneğin TMMOB ve TTB arasında birçok farklılık var. Hepsi için ortak yasa üretmek, benzeştirmek mümkün değil,ancak baro yasasındaki mantık temel olur. Bu da bir odaya zorunlu üyeliğin kaldırılması, örgütlenme özgürlüğü kapsamında belli sayıda meslek mensubu olan illerde yine belli sayıda meslek mensubu ile 2. 3. oda kurulması, delegasyonda temsil adaletini sağlayacak bir yapı ortaya konulmasıdır. Bu sayede meslek odalarındaki tekel kırılacaktır” değerlendirmesi yaptı.

'TEKEL DURUMU HİZMET KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Meslek örgütleri kuruluş usulü, amaç ve işlevleri, hukuki statüleri yeniden düzenlenecek. Zorunlu üyelik ve meslek örgütlenmelerinde tekel olunması keyfi uygulamalara ve hizmet kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Bu yapıların kamu kurumu niteliği,idare içindeki konumları yeniden tarif edilmek zorundadır” dedi.

TTB PANDEMİDE DOĞRULARI SÖYLEDİĞİ İÇİN HEDEFTE

TTB’den alınan bilgiye göre kamu ve özelde çalışan yaklaşık 165 bin doktor var. TTB yasasına göre kamu kurumlarında çalışan doktorların birliğe üye zorunluluğu bulunmuyor. Ancak kamu hastanelerinde çalışan çok sayıda doktorla birlikte toplamda 110 bin doktor TTB üyesi. Bir TTB yöneticisi yapılan tartışmaya tepki göstererek, “AK Parti iktidarında TTB’nin delege sistemi değiştirildi.Şimdi kendi yaptıkları değişikliği bir kez daha mı değiştirecekler. Tüm bu yaşananlar pandemi sürecinde gerçekleri söylememizle ilgili. TTB doğruları ve gerçekleri söylediği için hedefte. Bugün baktığınızda ne söylediysek çıktı. Asıl rahatsızlıkları bu” dedi.