TTB Başkanı Fincancı: Meslektaşlarımız yokluğa terk edildi

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Dicle Üniversitesi'nde "güvenlik soruşturması" adı altında görevine son verilen doktorlarla dayanışma eyleminde, "Meslektaşlarımız yokluğa terk ediliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Tabip Odası, güvenlik soruşturmaları ve Dicle Üniversitesi’nin güvenlik soruşturması sonuçlanmamış olanlara yönelik ilişki kesme kararına ilişkin Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde açıklama yapmak istedi. Açıklamaya polis, "uygun değil" gerekçesiyle izin vermedi.  Meslektaşları için üniversitenin dekanıyla görüşmek isteyen DTO, talebin reddedilmesi üzerine açıklama Dicle Üniversitesinin girişinde yapıldı.

Açıklamaya, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve TTB Merkez Konseyi üyeleri katıldı. Açıklamada, Kürtçe ve Türkçe "Keyfi hukuksuz uygulamalara son verilsin" yazılı pankart açıldı.

Açıklamada konuşan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, kendini ifade edebilme olanaklarının sınırlı olduğunu söyledi. Bu sınırlamaların aynı zamanda meslektaşlarıyla buluşmalarını da engellediğini belirten Fincancı, “Biz meslektaşlarımızla buluşabilmek için bir haftadır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığıyla iletişim kurmaya, kendilerine uygulamaların sıkıntılarını aktarmaya çalıştık. Ancak bunu başaramadığımız gibi üniversitesinin içine girme konusunda bile ciddi sorunlar yaşadık. Ne yazık ki meslektaşlarımızla içerde buluşmak yerine burada kapının önünde kaldık. Tabii ki bu uygulama utanç verici bir uygulama. Başından beri Türkiye’nin dört bir yanında uzmanlık eğitimi alan meslektaşlarımız, uzmanlık eğitimlerini tamamladığında atamaları yapılana kadar görevleri sürdürülüyor. Bu anlamda hak kaybı yaşamamaları için bu düzenleme geçici 65’inci madde ve gerekçesiyle de açıklanmış. Ancak Dicle Üniversitesinde Tıp Fakültesi nedense bu uygulama yerine ilişkiyi kesmeyi ve meslektaşlarımızı yokluğa terk etmeyi tercih ediyor” dedi.

‘SÖZÜMÜZÜ HER YERDE SÖYLERİZ’

Bu nedenle burada olduklarını belirten Fincancı, meslektaşlarıyla birlikte sorunlar çözeceklerini dile getirdi. Fincancı, “Sözümüz engellenmeye çalışılsa da bize randevu verme konusunda kaçınsa da biz sözümüzü her yerde söyleriz. Meslektaşlarımızla her yerde buluşuruz, hakları içinde mücadeleye devam ederiz” diye konuştu.

'EL BİRLİĞİYLE İŞSİZ BIRAKILDILAR'

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan da, Dicle Üniversitesi Dekanlığının keyfi kararıyla meslektaşlarının ilişkisinin kesildiğini, Sağlık Bakanlığının mecburi hizmet yükümlülüğünü kaldırmaması nedeniyle, el birliğiyle işsiz bırakıldığını söyledi. Meslektaşlarının çalışmalarının bizzat bu iki kurumun siyasi kararları ve hukuksuz uygulamalarıyla engellendiğini dile getiren Turan, “Bu hukuksuzluk silsilesinde yer alan tüm kurum ve yöneticileri siyasi saikleri bir kenara bırakıp meslek etiği doğrultusunda davranmaya davet ediyoruz” diye belirtti.

‘DAYANIŞMAYA TAHAMMÜL EDEMİYORLAR’

TTB Merkez Konseyi 2’nci Başkanı Ali İhsan Ökten ise, ülkede sıkça yaşanan anti demokratik uygulamalarla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “Tıp Fakültesi Dekanlığıyla yapılmak istediğimiz randevuyu bize vermedi. Meslektaşlarımız için buradayız. Meslektaşlarımız atamaları yapılmadan işlerine son verildi. Biz burada meslektaşlarımızla yapmak istediğiniz dayanışmaya bile tahammül edemiyorlar.” (MA)