Trump'tan mimarları kızdıran kararname: Güzel binalar yapın

ABD Başkanı Donald Trump, görevi bırakmasına günler kala çıkardığı bir kararnameyle mimarları kızdırdı. Trump, son dönemde federal hükümet binalarının 'klasik ve modern tasarımların uyumsuz bir karışımı' ile inşa edildiğini savunup, 'daha güzel' binalar inşa edilmesi için talimat verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, görevi bırakmasına günler kala federal devlet binalarının mimarisi hakkında bir başkanlık kararnamesi çıkardı. Trump, kararnamede ülke çapında gelecekte inşa edilecek federal devlet binalarının 'güzel' olması, tercihen antik Yunan, Roma veya benzeri bir stilde inşa edilmesi talimatı verdi.

'Güzel Federal Sivil Mimariyi Teşvik Etmek' başlıklı kararnamede, 'çok sayıda federal binanın geçtiğimiz yüzyılın kaba tasarımlarını yansıttığı' öne sürülerek, 'hükümet binalarının Beyaz Saray gibi ABD'nin sevilen yapılarına benzemesi, kamusal alanları güzelleştirmesi, insan ruhuna insan kaynağı olması, mimari mirasa saygı duyması, ABD'yi asilleştirmesi gerektiği' savunuldu.

Eski bir emlakçı olan Trump'ın kararnamesinde, başkent Washington DC'de son dönemde inşa edilen binalarda 'klasik ve modern tasarımların uyumsuz bir karışımının görüldüğü' öne sürüldü; 'hükümetin güzel binalar inşa etmekten büyük ölçüde vazgeçtiği' savunuldu. Kararname uyarınca, gelecekte inşa edilecek federal yapılar konusunda başkana danışmanlık yapacak bir kurul da oluşturulacak.

Trump'ın bu adımı Amerikan kamuoyunun daha gelenekselci kesimini memnun etse de, Amerikan Mimarlar Enstitüsü'nün tepkisini çekti. Enstitü'den yapılan açıklamada, "Bu girişime tartışmasız şekilde karşıyız" denildi. Enstitü'nün başkanı Robert Ivy, 'yönetimin tasarım dayatması kararının kendilerini şaşırttığını' belirtip, halkın yaşadıkları yerlerdeki mimari ihtiyaçlarına kendilerinin karar vermesi gerektiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)