Trump, daha sonra yaptığı açıklamada, Kaliforniya eyalet yönetiminin en az 28 kişinin hayatını kaybettiği Los Angeles yangınlarına müdahalesine yönelik eleştirilerini sürdürdü, ancak Newsom ile birlikte çalışmayı taahhüt etti. Trump, bu süreçte yoğun eleştirilerle karşı karşıya kalan Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass’a da yardım teklif etti. Trump, “Bir şeyleri tamamlamaya çalışıyoruz. Bunu tamamlamanın yolu ise eyaleti birlikte yönetmek için birlikte çalışmak. Biz de bunu tamamlayacağız. Bunun için çok fazla federal yardıma ihtiyaç duyacaklar” dedi.
ABD'de 24-29 Eylül 2024 arası Atlas Okyanusu’ndan Florida eyaletinin kıyı şeridine 4 kategorisiyle vuran Helene Kasırgası Kuzey Carolina’ya çıkarak en az 230 kişinin hayatını kaybetmesine yol açmış, milyarlarca dolar hasara neden olmuştu. Trump’ın Kuzey Carolina’dan sonra ziyaret ettiği Los Angeles’ta da 7 Ocak’ta Pacific Palisades bölgesinde başlayan ve Eaton, Hurst, Sunset ve Woodley bölgeleri başta olmak üzere hızla çevreye yayılan orman yangınlarında 28 kişi yaşamını yitirmişti. Bölgede çıkan üç yangını söndürme çalışmaları ise devam ediyor.
O dönemde ABD’nin seçilmiş başkanı olan Cumhuriyetçi siyasetçi Donald Trump, yangınlarla ilgili başta Vali Gavin Newsom olmak üzere Kaliforniya'nın Demokrat yönetimini beceriksizlikle suçlamıştı.
Binlerce dönüm alanın kül olmasına yol açan yangınların neden olduğu toplam hasar ve ekonomik kaybın 250 ila 275 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)