Trump'a kendi partisinden tepki yağıyor: Bu bir darbe girişimidir

ABD'de Joe Biden'ın seçim zaferinin Kongre'de tescilleneceği oturumun, seçimi kaybettiğini reddeden Başkan Trump'ın destekçileri tarafından basılmasına tepki yağıyor. Çok sayıda Cumhuriyetçi siyasetçi Trump'a sert eleştiriler yöneltti. Eski Cumhuriyetçi başkanlardan George W. Bush, "Seçim sonuçları bir muz cumhuriyetinde böyle tartışılır, bizim demokratik cumhuriyetimizde değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de başkanlık seçimini kaybettiğini kabul etmeyen Donald Trump'ın çağrısıyla yüzlerce göstericinin Kongre binasını basıp, Joe Biden'ın zaferinin tasdiklenmesini engellemesine tepki yağıyor. Aralarında Cumhuriyetçilerin de bulunduğu çok sayıda siyasetçi, olaylardan Trump'ı sorumlu tuttu.

BUSH: MİDE BULANDIRICI

Eski Cumhuriyetçi başkanlardan George W. Bush, Kongre binasındaki olayları kınarken, 'seçimlerden bu yana bazı siyasi liderlerin umursamaz davranışlarından dolayı şaşkın olduğunu' söyleyerek Trump'ı hedef aldı. Bush'un 'muz cumhuriyeti' benzetmesi de yaptığı açıklamada, "Bu, mide bulandırıcı ve içler acısı bir görüntü. Seçim sonuçları bir muz cumhuriyetinde böyle tartışılır, bizim demokratik cumhuriyetimizde değil" ifadelerini kullandı.  

Bush, Kongre binasındaki olaylara 'tutkuları yanlış umutlarla alevlendirilen insanların' yol açtığını söyleyip, "İsyan, ülkemize ve itibarımıza çok büyük zarar verebilir" dedi. 

'DARBE GİRİŞİMİ'

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyelerinden Adam Kinzinger, Trump'a "Ülkeyi korumuyorsun. Polis nerede? İşin bitti ve mirasın bir facia olacak" diye seslenip, "Bu bir darbe girişimidir" dedi. Washington DC'nin eski emniyet müdürlerinden Charles Ramsey de, "Başkanın çenesini kapatıp yoldan çekilmesini isterdim. Kendisi kanser gibi. Ülke, bir darbe girişimine ilk kez bu kadar yaklaştı" diye konuştu. 

'BU BAŞKALDIRIYA TRUMP YOL AÇTI'

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy, Kongre binasındaki eylemin Amerikan tarzında olmadığını belirterek, "Şu an durmalı" diye konuştu. McCarthy, Trump'la da konuştuğunu söyledi.

Geçmişte Cumhuriyetçilerin başkan adayı da olmuş senatör Mitt Romney, "Bu başkaldırıya Trump yol açtı" ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyelerinden Mike Gallagher, diğer ülkelerin şu an ABD'ye bakıp güldüğünü söyleyerek Trump'a "Artık bırak. Bitti. Seçim bitti" dedi.

Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz da, "Anayasa barışçıl protestoyu korur ama sol ya da sağdan gelsin, şiddet her zaman yanlıştır. Şiddete başvuranlar kendi savundukları davaya zarar veriyorlar" mesajını paylaştı. (DIŞ HABERLER)