Trump, son günlerinde Kral Lear gibi umutsuzca saldırıyor

Görevinin son günleri yaklaştıkça koltuğu bırakmamak için daha da çılgınca işlerin peşine düşen Başkan Donald Trump, umutsuz ve tek başına giriştiği tüm çabalarında başarısızlığa uğruyor. Cumhuriyetçi temsilciler de ona yeni bir ‘Kral Lear’ olmaması çağrısında bulunuyorlar.

Google Haberlere Abone ol

Dana Milbank

Başkan Trump, görev süresinin son haftalarında her zamankinden daha da dengesiz bir şekilde davranırken, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar aynı şeyi merak ediyor: Acaba ne düşünüyor?

Başkanın büyük ve hatta küçük bir strateji uğruna bocaladığını söyleyen herkes için bir uyarıda bulunmama izin verin: şu anda Trump’ın beynini karıştırmaya çalışsanız, eliniz boş kalırsınız.

Hazine bakanının müzakere ettiği Covid yardım paketinin Trump’ın bizzat önerdiği harcama kalemleriyle kısmen örtüşmesini bir 'rezalet' diye nitelendirdi. Ülkeyi, hükümet faaliyetlerini durdurmakla tehdit ettikten sonra yine de tasarıyı imzaladı.

“BENDEN SONRASI TUFAN” DİYOR AMA…

Twitter ve Facebook ile yaşadığı kişisel sorunlar nedeniyle ve Konfederasyon generallerinin isimlerini askeri üslerde kullanmaya devam etmek istediği için, askeri programları finanse eden ve birliklere maaş artışı sağlayan 741 milyar dolarlık önemli bir savunma tasarısını veto etti. Pazartesi günü, Temsilciler Meclisi Trump’ın vetosunu 322’ye karşı 87 gibi ezici bir oy sayısıyla aştı.

Yasaları çiğneyen ahbaplarını affetti; ayrıca, seçilmiş başkan Joe Biden’a göre, Trump ekibinin 'siyasi liderliğinin' yeni yönetimin yabancı tehditler hakkında bilgi edinmesini engellemesi, 'düşmanlarımızın faydalanmaya çalışabileceği' bir güvenlik açığı anlamına gelebilir.

Trump, kaybettiği seçimlerin sonuçlarını tersine çevirmek için umutsuz ve yalnız teşebbüslerine devam ediyor. Şimdi de budalaca darbe girişimini desteklemeye devam etmek yerine, anayasal düzeni takip etmeyi tercih eden Cumhuriyetçi liderlere saldırıyor.

Trump’ı destekleyen ve diğer kanalların Hunter Biden’la ilgili iddiaları kanıtlayamadığını savunan Rupert Murdoch’a ait New York Post bile, yaşanan çılgınlığı sorguladı. Pazartesi günkü baskıda yayınlanan bir başmakale, Trump’a, 'antidemokratik bir darbe için çağrıda bulunmaktan vazgeçmesi' ve 'dünyanın yozlaşması hakkında atıp tutan Mar-a-Lagolu Kralı Lear' gibi davranmaktan kaçınması yönünde çağrıda bulunuldu.

Politico’nun sabahları rağbet gören haber özeti sayfası Playbook, kavgacı tehditlerini yerine getirmek için 'görünürde bir stratejisi olmadan' Covid yardım tasarısını başarısız bir şekilde engellemeye çalışan 'başkanın tuhaf ve utanç verici davranışı' karşısında hayrete düşmüştü.

TRUMP KAOS VE İLGİDEN BESLENİYOR

Ama istediği de tam olarak buydu. Onun can suyu halkın ilgisidir ve başarıya ulaşma aracı kaostur. Herhangi bir strateji ya da politikası mevcut değildir.

Muhtemelen, hiçbir zaman da olmadı. Ne var ki bu son günlerde, yenilgiye uğramış bir başkanın her şeyi -ulusal güvenliği, demokratik seçimleri ve başkanlık görevlerini yerine getirme iddiasını- yüz üstü bıraktığını görüyoruz; zira spot ışıklarını kendi üzerinde tutmak için akla gelen her şeyi yapıyor.

Bu geç dönem Trump işi çılgınlığa bir saygı ifadesi olarak, bu kelimeleri Philadelphia’da bulunan Four Seasons Total Landscaping'den* sipariş ettiğim, gecikmeyle gelen ve üzerinde “Make America Rake Again”** sloganı bulunan tişörtümle yazıyorum. (Eşimde farklı bir versiyonu var: “Lawn & Order.”***) Trump, kampanyası dahilindeki bir seçim toplantısı için bu yeri (bir porno dükkanı ve krematoryumun hemen yakınında) seçtikten sonra, milyonlarca insan aynı soruyu sordu: Neden burası?

New York dergisinden Olivia Nuzzi, geçen hafta bizlere 5 bin kelimelik açık bir izahat sundu. Ve Nuzzi, ortada az ya da çok, iyi bir açıklama olmadığı sonucuna ulaşıyor. “Philadelphialı Cumhuriyetçi bir yetkilinin bana söylediği üzere: ‘Dostum!.. Bu, aptallığın zirve noktası!’” diye yazıyor. “Büyük ihtimalle her zaman da bu kadar basitti.”

YANIT MECLİSTEKİ CUMHURİYETÇİLERDEN GELDİ

Temsilciler Meclisi, pazartesi günü bu değişmez düşünce yapısının yol açtığı en son dengesizlikler ve aptallıklarla başa çıkmak için Noel tatilinden erken döndü. İlk olarak Demokratlar, son anda Trump’ın Amerikalılar için 2 bin dolarlık yardım çeki talebinden yararlanarak, Cumhuriyetçileri tam olarak bunu oylamaya zorladı.

Yollar ve Araçlar Komisyonu Başkanı (Demokrat Partili) Richard Neal, “Demokratların, ailelerin bundan daha fazlasını hak ettiği konusunda hemfikir” olduğunu savundu, bu yüzden yeni tasarlarının 'yardım paketi ödemelerini artıracağını ve tam olarak Başkan’ın talep ettiğini söylediği miktar olan 2 bin dolara çıkarılacağını' dile getirdi.

Kıdemli bir Cumhuriyetçi olan Texas temsilcisi Kevin Brady, yasa tasarısının 'insanların işe geri dönmesine yardımcı olmak için hiçbir şey sunmadığını' ve 'böyle alelacele bir şekilde bir trilyon doları daha harcamak' anlamına geldiğini söyleyerek, ister istemez Trump’la fikir ayrılığına düşmüş oldu. Bununla birlikte, 'birkaç Cumhuriyetçinin bu tasarıyı desteklemesini bekliyoruz' diye itirafta bulundu.

Kırk dört Cumhuriyetçi tasarıyı destekledi.

Bunun ardından Temsilciler Meclisi, son 59 yıldır ilk kez yıllık savunma bütçesini veto etme tehdidi savuran Trump’ın savunma tasarısıyla ilgili anlamsız vetosunu geçersiz kıldı.

“ULUSAL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR!”

Texas Silahlı Hizmetler Komitesi’ndeki en üst düzey Cumhuriyetçi olan Mac Thornberry, “Tıpkı Temsilciler Meclisi’nin yüzde 80’inden fazlasının yalnızca 20 gün önce yaptığı gibi bu tasarıyı desteklemeye devam ediyorum” dedi. Günün erken saatlerinde Biden’ın da yaptığı üzere, açık biçimde Trump’ın çılgınlığının ulusal güvenliği tehlikeye attığını belirtti.

Thornberry, “Başkan, anayasal ayrıcalığını kullandı” dedi. “Şimdi, sayın konuşmacı, sıra bizde. Askerler, ülke ve aslında dünya bizi izliyor. (...) Ülkenin en önemli çıkarlarını ilk sıraya koyun. Bundan daha önemli olması gereken başka bir düşünce yoktur.”

Pazartesi günü, Temsilciler Meclisi’ndeki 109 Cumhuriyetçi Trump’a meydan okudu ve vetoyu geçersiz kılma sürecinin başarıya ulaşmasını sağladı; bu, Trump’ın başkanlık döneminde bir ilkti. Cumhuriyetçilerin, böyle kamuya açık bir biçimde Trump’ı reddetmesi, son dört yıldır düşünülemez bir şeydi. Ancak, dikkatleri üzerinde toplayan çılgınlık hali kötüye gittikçe, bazı Cumhuriyetçiler, gecikmiş olsalar da Trump’ın akıl sağlığı sorunlarının farkına varıyorlar.

*Trump'ın seçim ekibi, kasım ayında Philadelphia kentindeki Four Seasons Oteli yerine Four Seasons Total isimli peyzaj şirketinde toplantı düzenlemişti. 

**Donald Trump'ın 2016 seçimlerinde kullandığı "Make America Great Again" sloganına işaret eden bir söz oyunu. 'Rake' kelimesi, İngilizce'de 'bahçe tırmıklamak' anlamına geliyor. 

***Trump'ın başka bir sloganı olan “Yasa ve Düzen” anlamına gelen “Law&Order” sloganı üzerinde yapılan ve “Çim ve Sipariş” anlamına gelen bir söz oyunu. 


Yazının orjinali Washington Post sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)